Manje dece, duga lista čekanja 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Pojedini demografski parametri u Novom Pazaru, kao što je broj novorođenih beba, počeli su da opadaju – rekla je danas u ovom gradu ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović i najavila da će na rešavanju ovog problema raditi u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Istakla je da je prvi put prošle godine broj novorođenčadi na hiljadu stanovnika bio ispod 14, ali i da se pored toga hiljade dece nalazi na listi čekanja za mesto u vrtiću. Ministarka Đukić Dejanović poručila je da mora da se osmisli zajednički projekat u cilju rešavanja ovog problema.

– Sa druge strane, dobri demografski parametri su smanjena smrtnost, kao što je prosečna starost građana Novog Pazara znatno manja nego u ostatku Srbije, ali i očekivana dužina života muškaraca u ovom gradu je veća nego u drugim delovima Srbije – naglasila je Đukić Dejanović.

 Ministarka bez portfelja i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac su se dogovorili da ovdašnja lokalna samouprava i Vlada Srbije zajedno rade na rešavanju smeštajnih kapaciteta u dečijim vrtićima, da se konkuriše za dobijanje sredstava iz IPA fondova „radi izgradnje novih vrtića i poboljšanja kvaliteta smeštaja dece u postojećim“. U ovom gradu postoje četiri dečija vrtića u kojima odavno nema uslova za standardni broj dece u grupama, a na listi čekanja se nalazi nekoliko stotina mališana.

 Nezaobilazna tema u danasrašnjem razgovoru bila je i nizak procenat dece obuhvaćene imunizacijom u ovom gradu, pa su u skladu sa tim dogovorene mere da se situacija promeni.

 Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku posetila je i Državni univerzitet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari