– Prema nezvaničnim podacima pogranične policije, nakon uvođenja vanredne situacije u Makedoniji, na teritoriju Srbije je u poslednjih 48 sati ušao znatno manji broj izbeglica – oko 100 ljudi.

Na makedonskoj strani juče je uočeno prisustvo pripadnika vojske, a kako je potvrđeno za Danas, situacija je znatno mirnija, pa su pripadnici policije na registracionim punktovima lakše obavljali posao na registraciji tražilaca azila, što izbeglicama omogućava lakši nastavak puta prema Beogradu i severu Srbije. Pripadnici policije su od UNHCR-a dobili nekoliko računara i uređaja za identifikaciju lica otiskom prsta.



 

– Brine nas situacija u Makedoniji, gde su naši sunarodnici, kako nam javljaju, u potpunoj blokadi. Njima vojska i policija ne dozvoljavaju da nastave put ka granici sa Srbijom, a nema ni železničkog ni autobuskog saobraćaja – kaže Isjak iz Sirije, čiji se rođaci nalaze na prelazu kod Đevđelije.

Prema navodima predstavnika Crvenog krsta, Komesarijata za izbeglice kao i UNHCR koji se nalaze u Preševu, ovakva situacija u Makedoniji može da bude „zatišje pred mogući novi veliki talas migranata, ukoliko vlasti u Makedoniji propuste više hiljada ljudi ka granici sa Srbijom“.

Nakon ovonedeljne pojačane diplomatske aktivnosti predstavnika međunarodne zajednice i poseta Prihvatnom centru u Preševu zvaničnika EU, ambasada Rusije, Nemačke, SAD i UNHCR, u Preševu se očekuju konkretni potezi na stvaranju većih kapaciteta za prihvat izbeglica, najpre podizanju više šatora koji bi omogućili smeštaj, pre svega, za žene i decu. Očekuje se da bude pojačano i snabdevanje hranom i vodom, a usled promenljivog vremena praćenog padom temperature i vetrom i kišom mogu se očekivati i zdravstveni problemi pre svega kod dece zbog čega će biti pojačan i lekarski nadzor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari