Opštinsko veće na poslednjoj sednici u Golupcu kojom je predsedavao zamenik predsenika opštine Slobodan Milošević, usvojilo je izveštaje o radu za prošlu i program rada za ovu godinu javnih preduzeća i ustanova, Direkcije za izgradnju opštine Golubac, Javnog komunalnog preduzeća ,,Golubac’’, Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ i Centra za cojalni rad Veliko Gradište- Golubac.

 Pored obimnog dnevnog reda,opštinska vlada u Golupcu donela je i predlog odluke za uređenje građevinskog zemljišta na osnovu koje su smanjenje obaveza građana prilikom legalizacije svoje imovine.

-Mi smo ovom odlukom drastično smanjili plćanje naknade u procesu legalizacije za tri do četiri puta u zavisnosti od površine objekata, smatramo da ćemo podsticajno uticati na građane koji su svoje objekte izgradili bez dozvole i da će oni moći da obezbede potrebne dozvole i tako postati pravi vlasnici. Ovo se odnosi na stambene i poslovne objekte, a utvrdili smo i primamljive cene za objekte koji će se u budućnosti graditi. Vlasnici ove svoje obaveze mogu platiti i na rate, dok oni koji to uplate odmah,imaće će popust od 10 do 20 odsto,rekao je zamenik predsednika opštine Golubac,Slobodan Milošević.

– Prihvaćeni su i i urbanističko tehnički uslovi za projektovanje i rekonstrukciju na zaštiti golubačkog keja koji su urađeni u saradnji sa Javnim preduzećem ,,Srbija vode’’ a reč je o projektu za odbranu grada Golupca od poplava Dunava,da se nebi više ponovila 2006.godina.

– U jednom delu visina valobrana iznosiće oko pola metra, dok će u drugom delu,odnosno centralnoj zoni koja obuhvata sportski teren,gradski park,sve do hotela ,,Golubački grad’’,ostati na sadašnjem nivou,jer će se ovde graditi pristanište. U slučaju opasnosti od poplava grad Golubac će se braniti ,,mobilnim’’ sistemima. Pored toga, ono što je važno u ovom projektu je postavljanje plastičnog dela odbrane od poplava i koji će neutralisati podzemne vode koje su nam zadale mnogo problema u poplavi 2006.godine. Ispred sektora gde se nalazi sadašnji hotel ,,Golubački grad’’izgradiće se jedan plato koji će zalaziti u vode Dunava,gde će biti postavljena i terasa veličine 200 kvadratnih metara. Na ovom prostoru mogu se postavljati montažni turistički objekti a biće i terena za sportske ribolovce. Tereni od plaže i Jedriličarskoc centra pa sve do Golubačke tvrđave biće korišćeni za izgradnju šetno-biciklističke staze. Ove veoma važne projekte investiraće Evropska banka za obnovu i razvoj a uz dobru saradnju sa JP ,,Srbija-vode’’ ove kapitalne investicije biće realizovane u toku ove godine,zaključio je Milošević.

– Članovi opštinskog veća u Golupcu usvojili su Lokalni akcioni plan za rešavanje stambenih i drugih problema izbeglih i interno raseljenih lica do 2013.godine,odluku o lokalnim komunalnim taksama koje su manje za 10 odsto kao i odluku o osnivanju budžetskog fonda za zaštitu i unapređenje životne sredine na području ove špodunavske opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari