U odnosu na kraj 2009. godine, u Braničevskom okrugu broj nezaposlenih se na kraju 2010. godine smanjio, a u gradu Požarevcu povećao za 500 lica. Ukupan broj zaposlenih radnika u Srbiji, krajem decembra 2010. godine, procenjen je na 1,77 miliona, a nezaposlenih je bilo oko 730 hiljada, objavila je prošle sedmice Privredna komora Srbije.

Analize Fonda za razvoj ekonomske nauke u decembru pokazale su da ni u jednom sektoru u Srbiji u 2010. nije došlo do realnog rasta zaposlenosti. Stopa registrovane nezaposlenosti u Srbiji krajem 2010. godine iznosila je 26,74 odsto, a u Braničevskom okrugu lokalna služba zapošljavanja je procenjuje na oko 14 odsto. Direktorka službe u Požarevcu, Danica Nikić Matović, izjavila je da se od 2008. godine ne beleže značajne promene u stopi nezaposlenosti. Broj nezaposlenih se poveća ili smanji za 500-1.000 lica, a uglavnom se radi o ljudima koji su zaposleni na određeno vreme.

U Braničevskom okrugu najviše nedostaje profesora fizike, hemije, engleskog i srpskog jezika, kao i stolara i automehaničara. Veća potražnja za poslom od realnih potreba je najizraženija za zanimanja trećeg i četvrtog stepena medicinske, poljoprivredne i ekonomske struke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari