Prosvetarima zbog godišnjeg odmora sleduju manje plate: Ove godine ih ipak čeka iznenađenje 1foto EPA-EFE/Darek Delmanowicz POLAND OUT

Jul je mesec kada najveći broj prosvetnih radnika odlazi na godišnji odmor, a zbog toga im sleduju i niže plate.

Ipak, dobra vest je da će ove godine smanjenje biti manje nego lane, kaže za Danas Milan Jevtić, sindikalista iz Kragujevca i profesor istorije u tamošnjoj srednjoj školi.

Svake godine zaposleni u obrazovanju negoduju zbog toga što su im julska i avgustovska plata nešto niže nego ostalih meseci, a prinuđeni su da godišnji odmor koriste u top sezoni kada su cene letovanja najviše.

Prošle godine neki su primili i 10.000 dinara manje, ali razlog tome nije činjenica da rade u školi, već je reč o odredbi Zakona o radu koja se primenjuje za sve zaposlene u Srbiji, a čije se poslednice osećaju tokom letnjih meseci.

Zakon, naime, propisuje da zaposleni tokom godišnjeg odmora dobijaju naknadu zarade u visini prosečne plate u prethodnih 12 meseci.

Za razliku od plate koja se računa kao proizvod osnovice i pripadajućeg koeficijenta i za većinu zaposlenih (osim onih na minimalcu) ne zavisi od broja radnih dana, naknada plate se računa kao prosek svih primanja u poslednjih 12 meseci.

Kada se sva primanja u tom periodu saberu i podele sa ukupnim brojem radnih sati dobija se prosečna vrednost radnog sata.

Tako dobijena vrednost se množi sa brojem sati u mesecu za koje se prima naknada zarade.

Milan Jevtić kaže da u prosek ulaze sva primanja u poslednjih godinu dana – u to je uračunato i razredno starešinstvo, kao i prekovremeni sati, ukoliko ih je neko imao u ovom periodu.

Treba imati na umu da su prosvetni radnici tek od januara dobili povećanje plate, pa će se i to osetiti u proseku.

– Na osnovu svega toga se za svakog od nas računa vrednost radnog sata i on se množi sa brojem radnih sati u konkretnom mesecu. Prošle godine je bilo 168 sati, jer je u julu bilo pet vikenda, sada ćemo imati dva ili tri više radna dana, pa će i naknada zarade za jul biti veća – ističe Jevtić.

Po istom principu će se obračunavati i dani godišnjeg odmora u avgustu, ali će taj mesec biti povoljniji za većinu prosvetnih radnika, jer se mnogi na posao vraćaju već od 10. Ili 15.

Jul je, slaže se Jevtić, najkritičniji, jer je najveći broj zaposlenih u školama veći deo meseca na godišnjem.

Komentarišući tvrdnje da je prosveta jedina profesija koja ne može da bira kad će da koristi godišnji odmor, naš sagovornik kaže da je tačno da prosvetni radnici imaju ograničenje jer zakon propisuje da, po pravilu, odmor mogu da uzmu za vreme školskog raspusta, bilo letnjeg ili zimskog.

– Međutim, moje kolege ipak ne bi smele da zaborave da ne koriste svi drugi zaposleni godišnji odmor kad oni požele, već kad im poslodavac odobri. Oni mogu da izraze želju, ali je ipak poslodavac taj koji odlučuje – ukazuje Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari