Prošle školske godine redovnu nastavu u Osnovnoj školi „Petar Tasić“ u Leskovcu pohađalo je 480 učenika od prvog do osmog razreda i 42 dece u pripremnom, romskom odeljenju, uglavnom iz Mesne zajednice Marko Crni. Ove školske godine je u prvi razred upisano više od šezdeset polaznika, od kojih je pedesetoro Roma, što je uslovilo otvaranje dva romska i jednog mešovitog odeljenja.


Goran Filipović, direktor OŠ „Petar Tasić“ kaže da je lane uspeh đaka bio mnogo bolji nego prethodnih godina. Kao ilustraciju te tvrdnje direktor Filipović navodi podatak da je u minuloj školskoj godini 33 učenika ponavljalo razred, a ranijih godina taj broj je bio više od 50 đaka. Veliku zaslugu boljem uspehu đaka romske nacionalnosti doprineo je asistent, a u minuloj školskoj godini smanjen je broj izostanaka za hiljadu i petsto.

– Deca, pogotovo romske nacionalnosti, lane su redovnije pohađala školu, što samo može da raduje – ističe direktor Filipović. Primećeno je poslednjih desetak godina da roditelji srpske nacionalnosti izbegavaju da upisuju decu u Osnovnu školu „Petar Tasić“. Na tu pojavu se dugo ukazuje, ali su propisi na strani roditelja, koji mogu da biraju za svoju decu vaspitno-obrazovnu ustanovu po svojoj želji. Ipak, u OŠ „Petar Tasić“ smatraju da bi stanje bilo povoljnije kada bi se nadležni u Ministarstvu prosvete i drugim organima pobrinuli da se poprave uslovi u kojima škola radi.

– Ove godine prvi put imamo dva romska odeljenja i jedno mešovito što dovodi do getoizacije i obrazovne segregacije romske populacije, što nije u skladu sa programima u obrazovanju – kaže Goran Filipović, direktor ove škole, koji se pribojava da će naredne školske godine, možda, sva tri odeljenja prvog razreda biti romska, što bi se desilo po prvi put od osnivanja ove vaspitno-obrazovne ustanove u gradu na Veternici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari