Manje prosjaka na novopazarskim ulicama 1Novi Pazar Foto: S. Novosel

U Novom Pazaru ima znatno manje prosjaka nego prethodnih godina. Zajključeno je na sastanku predstavnika lokalne samouprave, Policijske uprave, Prekršajnog suda i Centra za socijalni rad.

Fevzija Murić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku i zdravstvo, ocenio je da je taj problem , u gradu manje izražen, jer je smanjen broj prosjaka koji dolaze iz drugih mesta.

Obrazložio je tvrdnjom da, ove godine, ima manje žalbi vlasnika ugostiteljskih objekata na prisustvo prosjaka u tim objektima i da se problem sveo na nekoliko porodica iz grada, koje se bave tim „poslom“.

-Veoma je važno da policija nije utvrdila postojanje organizovanog prosjačenja, već se tim bavi nekoliko porodica čije aktere znamo i prema kojima se postupa po zakonskim odredbama – naglasio je Murić i dodao da je zajednička borba „usmerena na roditelje koji zapostavljaju svoju decu i koriste ih za prosjačenje, ali je to jako složena procedura u okviru koje je potrebna čvrsta multisektorska saradnja“.

Smatra da ovaj problem potpuno može da bude rešen otvaranje Prihvatilišta za decu i promocijom hraniteljstva u gradu.

-U toku je procedura za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju Prihvatilišta, u koje ćemo smeštati decu sa ulice u koji se mogu smestiti deca sa ulice, a onda pokretati postupak protiv neodgovornih roditelja – pojasnio je Murić, ali i istakao da narednih meseci kreće kampanja promocije hraniteljstva u gradu i organizovanje obuka za porodice zainteresovane da prime decu iz Prihvatilišta.

Prosjačenja, u Novom Pazaru, dugo je bilo izražen socijalni problem. Njihovo prisustvo bilo je uočjjivo na svim centralnim ulicama, u ugostiteljskim objektima i prodavnicama.

Leto im je bilo sezona, kada u grad dolaze oni sa privremenog boravka u inostranstvu.

U lokalnom Centru za socijalni rad, uveki, su tvrdili da među prosjacima najmanje ima iz ovog grada i da većina dolazi iz drugih gradova Srbije i zemalja u okruženju.

U gradu se zna za nekoliko kuća u kojoj su smeštani prosjaci, nekada i po dvadesetaik u jednoj prostoriji, ali i punktovi na koje ih „gazde“ dovode i odatle uzimaju na kraju „radnog dana“.

Akcije nadležnih organa bile su „sporadične“. Organizatori prosjačenja dobijali su simbolične zatvorske kazne, posle kojih su se vraćali starom poslu.

Pre više od pola godine, iz lokalne samouprave je najavljena izgradnja Prihvatilišta za decu i omladinu, koje će biti smešteno u prizemlju zgrade socio – humanitarnih organizacija.

Biće rekonstruisano i adaptirano 150 kvadrata. Prostor će biti preuređen i opremljen po savremenim standardima i istovremeno će u njemu moći da boravi po desetoro dece.

Za građevinske radove, u gradskom budžetu, opredeljeno je 12 miliona dinara, a neophodnu opremu, vrednu najmanje 6 miliona dinara, obezbediće donatori.

Bez obzira što je ovo projekat novopazarske gradske uprave, Prihvatilište će moći da koriste i okolne opštine Raška, Sjenica i Tutin.

Deca iz ovog kraja, do sada, su na privremeni boravak upućivana u Beograd, Kragujevac ili Kruševac. Grad je za tu uslugu, godišnje plaćao više od 6 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari