Javno komunalno preduzeće Novosadska toplana nalazi se u najtežoj finansijskoj situaciji dosad. Ovako tešku situaciju je uslovilo niz faktora, kao što je stalno povećanje cene gasa, osnovnog energenta Toplane, od preko 53 odsto, a koji čini 70 odsto ukupnih troškova ovog preduzeća, prekomeran broj zaposlenih, uskraćivanje subvencija od strane Grada, što se desilo prvi put u istoriji poslovanja, kao i neekonomska cena grejanja.


– Za troškove javnih komunalnih preduzeća namenjenim isplaćivanju plata zaposlenim izdvaja se pola gradskog budžeta, umesto da se ta sredstva usmeravaju na izgradnju vrtića, škola, bolnica, mostova, vodovodne, kanalizacione i vrelovodne mreže. Stoga smo na preporuku gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, kao i na preporuku Vlade Republike Srbije, smanjili broj zaposlenih za 19 i ukinuli odseke koji su bili suvišni, a zaposleni u njima neproduktivni. Tako je, na primer, ukinut Odsek za marketing za kojim nikada nije ni bilo potrebe, jer je Toplana monopolističko preduzeće. Taj odsek je oformljen kako bi se negde udomili ljudi koji su po političkoj liniji dobili posao u Toplani sa neodgovarajućom školskom spremom. Na primer, Rada Marinkov, koji je po struci profesor geografije, kao i Odsek za energetsku efikasnost, čije je postojanje besmisleno do 2013. godine kada će Toplana početi da koristi obnovljive izvore energije. Iako pojedini radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom i isplaćeni u skladu sa zakonom iznose niz neistina u medijima, istina je drugačija i radi se o tome da su ispoštovane preporuke gradskih čelnika da se moraju smanjiti troškovi, a pre svega troškovi za plate zaposlenih. Proglašenjem 19 radnika za tehnološki višak, Novosadska toplana će uštedeti skoro 20 miliona dinara na godišnjem nivou – izjavio je direktor Novosadske toplane mr Vladimir Jelić.

Po njegovim rečima, da li će napori za smanjenje broja zaposlenih u Toplani i uspeti, zavisi i od Suda koji će odlučiti da li će ovu odluku ozakoniti ili će radnike vraćati privremenom merom. Ukoliko Sud odluči da radnike koji su proglašeni za tehnološki višak ipak vrati na posao, rukovodstvo Toplane biće primorano da razmotri mogućnost povećanja cene grejanja, te da zahtev uputi Gradskom veću.

Sud je za sada doneo odluku da jednog od radnika privremenom merom vrati na posao do okončanja sudskog postupka, ali i pored obaveze poštovanja sudskih odluka, prema Zakonu o radu Toplana nema mogućnost izmene usvojene sistematizacije narednih šest meseci. Naime, u Novosadskoj toplani ima 324 radna mesta i isto toliko zaposlenih radnika, te bi se otvaranjem novog radnog mesta grubo prekršio Zakon.

Od sutra očitavanje brojila

Radnici JKP Novosadska toplana očitavaće, počev od četvrtka, stanje na vodomerima i toplotnim brojilima za toplu potrošnu vodu za mesec jul tekuće godine. Iz ovog preduzeća mole potrošače, posebno stanare u individualnim stambenim zgradama, da omoguće ovlašćenim licima pristup mernim instrumentima u podstanici. R. D.

Dugovanja i potraživanja

Po rečima Vladimira Jelića, direktora Novosadske toplane, dug ovog preduzeća prema dobavljačima energenata 15. jula ove godine iznosio je 2.249.606.873 dinara sa uračunatom kamatom na dug, što je nešto malo više od potraživanja Novosadske toplane, koja iznose 2.128.595.623 dinara, od čega se 1.403.452.986 dinara odnosi na stambene potrošače, dok su dugovanja poslovnih potrošača 725.142.637 dinara, te svi navedeni podaci ukazuju na neophodnost napora Novosadske toplane za što efikasnijim poslovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari