Svjetski dan turizma se obilježava svake godine 27. septembra. Datum je odabran kako bi se podudarao sa važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. godine usvojen status te specijalizovane agencije UN. Povodom obilježavanja ovog dana Turistička organizacija Pljevalja predstavila je okvirne podatke o broju registrovanih turista za prethodnu i ovu godinu, koji pokazuju da je broj turista ove godine manji u odnosu na prošlu.


Prema riječima predsjednika Turističke organizacije Pljevlja Dragiše Sokića avgust je ove godine bio najatraktivniji za posjetu Pljevljima, a turisti su uglavnom boravili u kapacitetima seoskog smještaja. „Broj turista u našem gradu je veći od zvaničnih podataka, a razlog za nepotpune podatke je taj što jedan broj turista odsjeda u neregistrovanom smještaju. Kada se posmatra statistika broja turista za prethodnu i ovu godinu, broj turista u Pljevljima je manji za oko 10 odsto. Razlog je vjerovatno smanjen intenzitet poslovanja usled ekonomske krize, a najveći broj posjeta našem gradu ostvaruju upravo poslovni ljudi“ rekao je Sokić.

Direktor TO Sokić je istakao problem boravišne takse, koja se ne izmiruje redovno i srazmjerno broju noćenja koje se ostvaruju kod pojedinih turističkih subjekata, ali da je to pitanje koje će rešavati turistička inspekcija. Kada je u pitanju izmirivanje obaveza prema Turističkoj organizaciji Pljevlja u vidu plaćanja članarine, direktor Sokić je rekao da je naplata otežana upravo zbog teške ekonomske situacije i naglasio da su predstavnici Turističke organizacije imali razumijevanja zbog neredovnog izmirivanja obaveza, ali da će se u narednom periodu morati pribjeći mjerama prinudne naplate.

Iz Ministarstva turizma Crne Gore je saopšteno da je Svjetski dan turizma obilježen upravo u nacionalnim parkovima „Biogradska gora“ i „Skadarsko jezero“ kojima su prisustvovali brojni predstavnici Ministarstva turizma, nacionalne Turističke organizacije, Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, lokalne turističke organizacije, te đaci osnovnih i srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari