Manji incidenti na protestu zbog poskupljenja struje u Prištini 1Foto: Screenshot/N1

Veći broj građana prisustvovao je protestu u Prištini,zbog namere kosovskih vlasti da povećaju cenu struje usled energetske krize.

Iako je više medija javilo da je protest bio miran, bilo je incidenata – od razbijanja policijskog kordona, nakon čega su građani ušli u dvorište vlade, preko sprečavanja organizatora da se obrati sa stepenica vlade, do pokušaja da se navodno zapale sveće i električne sijalice tik uz zgradu vlade, prenosi KoSSev.

Demonstranti koje je Socijaldemokratska partija pozvala na današnji protest zbog namere o poskupljenju struje, na kraju protesta palili su sveće i sijalice u pravcu zgrade Vlade Kosova, javio je Kallxo, a prenosi KoSSev.

Takođe, tokom protesta došlo je i do fizičkog obračuna između demonstranata i pripadnika Kosovske policije, koji nisu dozvolili predsedniku PSD Dardanu Molićaju da održi govor sa stepenica zgrade Vlade.

Molićaj je zatražio od kosovske policije da mu dozvoli da govori sa stepenica kojima se ulazi u vladu Kosova, obećavajući da neće da uđe u zgradu ali u tome nije uspeo.

Policiju je potom optužio da je „politički dirigovana“ a kritikovao je i svoj nekadašnjeg političkog saborca, sada premijera Aljbina Kurtija, uz opasku da on sebe vidi kao „supermena“.

Pojačano prusustvo policije u glavnoj ulici na šetalištu u Prištini, od hotela Grand do zgrade vlade, bilo je vidljivo neposredno pred početak protesta.

Policija je u blizini zgrade kosovske vlade bila prisutna i sa oklopnom vozilima i vodenim šmrkovima.

„Vlada je stala na stranu. Svrstala se uz velika privatna preduzeća. Jedine na koje nalet neće uticati. Vreme je da zauzmemo stranu. Mi građani, koji ćemo plaćati struju oligarsima. Vreme je da se organizujemo protiv ove nepravde“, navela je PSD u ranijem pozivu za današnji protest preko društvenih mreža.

Povećanje energetskih tarifa, odnosno poskupljenje struje je neprihvatljvo za ogromnu većinu građana i u poređenju sa prosečnom platom na Kosovu, ova cena je među najvišim u Evropi, poručio je Molićaj.

Optužio je KESCO da je zaradio preko 150 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari