Manjinska inicijativa osudila Šapićevu izjavu o Romima 1Foto: Beoinfo

Manjinska inicijativa osudila je izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u kojoj se, kako tvrde, „ističe da su Romi krvi za situaciju u kojoj se nalaze i očekuje njegovu neopozivu ostavku“.

„Sve dok u srpskom društvu ovakve izjave budu moguće javno i od zvaničnika, nedostajaće još mnogo vremena i truda da se stane na jednu višu civizacijksu lestvicu. Izjava gradonačelnika Beograda, s jedne strane govori o institucionalnoj diskriminaciji i njemu kao glasnogovorniku iste, ali i o institucionalizaciji diskriminacije“, naveli su u saopštenju.

Kako objašnjavaju, neverovatno je da se u 21. veku žrtva i dalje osuđuje za zločin koji je nad njom počinjen.

„To da Romi žele tako da žive je jednako da i žene kada obuku mini suknje žele da budu silovane. Svaka diplomatska diskusija na ovakvu izjavu je saučesništvo u zločinu i traženje lepih reči za nešto što je evidentan primer govora mržnje prema jednom narodu. Podsticanje i potkrepljenje već postojećih predrasuda prema Romima neće odvesti antagonističku srpsku stvarnost u procese tolerancije, naprotiv učvrstiće postojeće oštre granice nacionalne i rasne netrpeljivosti“, sugerišu oni.

Manjinska inicijativa kaže da zahteva javno izvinjenje Grada Beograda Romima za ovakvu izjavu gradskog službenika koji vrši fuknciju gradonačelnika.

„Podsećamo Grad da i Romi živeći u glavnom gradu zapravo kroz kupovinu, makar i žvaka, plaćaju porez i omogućavaju da institucije grada funkcionišu. Takođe, Manjinska inicijativa očekuje javnu osudu ovakve izjave Aleksandra Šapića i od strane drugih političkih partija koje učestvuju u političkom životu Beograda“, zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari