Manojlović (DS): REM i Vlada svakodnevno da upozoravaju na opasnost širenja govora mržnje 1foto FoNet Božana Pavlica

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) novinarka Tatjana Manojlović apelovala je danas na sve institucije da utiču na odgovornost za javno izgovorenu reč.

„Poslednji tragičan slučaj suicida mlade osobe, poznate javnoj sceni, pokrenuo je lavinu uobičajenog lešinarskog tabloidnig obrušavanja, ali i kršenje zakona, propisa i prava pacijenata od strane onih čija je obaveza čuvanje profesionalne tajne i nakon smrti pacijenta. Ako to ne znaju novinari i urednici, a trebalo bi, lekari to moraju znati“, ocenila je Manojlović.

Po njenim rečima, ponovo smo svedoci eklatantnih primera kršenja preporuka za medije Svetske zdravstvene organizacije (SZO), o načinu izveštavanja o slučajevima suicida, ali i zakonima i Ustavom zagarantovanih prava građana na privatnost i dostojanstvo.

„Zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja je pitanje koje se tiče svakog od nas – samoubistvo kao fenomen nije samo stvar pojedinca, već društva u celini. O tome ne treba da se ćuti, ali svi akteri moraju imati na umu odgovornost za svaku izgovorenu i napisanu reč“, saopštila je potpredsednica DS-a.

Naglasila je da je zastrašujuća lavina koja se pokrene kada nekontrolisano krene traženje uzroka i krivaca, bez svesti o mogućim daljim posledicama.

„Zato insistiram da nadležne institucije, poput REM-a, svakodnevno upozoravaju na opasnost širenja govora mržnje, kako bi se preventivno delovalo. Ovo je posao i za predsednicu Vlade, ali i za ministre zdravlja, omladine, obrazovanja, kulture i informisanja, pravde“, zaključila je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari