nesrećeGrupa koja ima podršku maoističkih pobunjenika u Indiji preuzela je juče odgovornost za železničku nesreću na istoku zemlje u kojoj je poginula najmanje 71 osoba, a 120 povređeno, javila je indijska agencija PTI. U telefonskom pozivu toj agenciji, „Narodni komitet protiv policijske torture“ (PCPA) preuzeo je odgovornost za sabotažu voza „Gianešvari ekspresa“ na liniji Kalkuta – Mumbaj.

Nesreća se dogodila tokom noći između četvrtka i petka, dok je većina putnika spavala i dok je voz prolazio kroz oblast Zapadni Midnapor, uporište maoističkih pobunjenika u tom delu Indije. Ministar železnica Mamata Banerdži izjavio je da je u vozu bila podmetnuta bomba, ali da se istražuje da li je bilo i drugih oblika sabotaže kao što je uklanjanje šina. On je dodao da do sada sve ukazuje da je ova nesreća delo maoističkih pobunjenika. Trinaest vagona iskočilo je iz šina, a na njih je onda naleteo teretni voz.

Maoistički pobunjenici su najavili „crnu sedmicu“ kako bi osudili „brutalnost“ policije prema nevinim seljacima i zaustavili operaciju koju indijske vlasti vode protiv njih. Oni su aktivni uglavnom u zemljoradničkim oblastima u 20 od 28 indijskih država. Njihove akcije prouzrokovale su štete privredi u visini od više milijardi dolara. Procenjuje se da ima između 10.000 i 20.000 maoističkih pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari