Bivši komunistički pobunjenici Nepala uvećali su svoju prednost na istorijskim izborima, postavljajući „temelje“ za prvog predsednika zemlje koji bi bio iz njihovih redova. Na zaprepašćenje njihovih političkih rivala, maoisti su, prema saopštenju izborne komisije, dosad osvojili 83 od ukupno 160 mesta.

Bivši komunistički pobunjenici Nepala uvećali su svoju prednost na istorijskim izborima, postavljajući „temelje“ za prvog predsednika zemlje koji bi bio iz njihovih redova. Na zaprepašćenje njihovih političkih rivala, maoisti su, prema saopštenju izborne komisije, dosad osvojili 83 od ukupno 160 mesta. Tako su mnogi koji su dosad držali revolucionatrne govore snizili ton. Predviđalo se da će maoisti zadržati treće mesto iza već afirmisanih partija kao što su centristička partija Nepalski Kongres i Komunistička partija Neopala (ujedinjeni marksisti-lenjinisti). Konačni rezultati biće objavljeni najverovatnije krajem meseca, iako zvaničnici kažu da bi slika trebalo da bude jasnija već krajem ove nedelje. Specijalna skupština imaće glavni zadatak – pisanje novog ustava, i formalno aboliranje 240 godina stare hindu monarhije.
Prema delimičnim rezultatima, maositi su odneli polovinu od 240 direktno izabranih mesta u skupštini, i 35 odsto od 335 mesta koja se raspodeljuju prema proporcionalnom sistemu.
„Ovo je zapanjujuće. Ogroman poraz naročito za Nepalski Kongres i UML“, izjavio je Roderik Kalmers, direktor u ogranku međunarodne krizne grupe zaduženom za azijske projekte. „Mislim da se glasalo za promene, promene u načinu vođenja politike i načinu funkcionisanja države“. Maoisti su se borili u decenijskom ratu u kojem je ubijeno najmanje 13.000 ljudi. Iako je 2006. potpisan mirovni dogovor, SAD ih još posmatraju kao teroriste. Njihov lider Komrade Pračanda, čije prezime u prevodu znači „žestok“ ili „strašan“, kaže da želi da Nepal postane „Švajcarska Azije“ koju će posećivati na milione turista. Obećao je da će se pridržavati demokratije i zaštite ljudskih prava, jer, kako kaže Pračanda, globalizacija je životna činjenica. Maoisti žele da zamene monarhiju predsedničkim sistemom, a Pračanda bi bio prvi predsednik Nepala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari