Sutrašnji izbori u Nepalu, dugogodišnjoj himalajskoj kraljevini, smeštenoj na strateški važnoj tački između Indije i Kine, prava su šansa da se učini ono što je nekoliko modernih nacija već učinilo: potpuno preobličavanje vlade.
Nakon 10 godina sukoba, nepalski maoistički pobunjenici izašli su iz džungle i učestvuju na izborima na kojima se bira specijalna skupština, koja će ponovo napisati ustav zemlje.

Sutrašnji izbori u Nepalu, dugogodišnjoj himalajskoj kraljevini, smeštenoj na strateški važnoj tački između Indije i Kine, prava su šansa da se učini ono što je nekoliko modernih nacija već učinilo: potpuno preobličavanje vlade.
Nakon 10 godina sukoba, nepalski maoistički pobunjenici izašli su iz džungle i učestvuju na izborima na kojima se bira specijalna skupština, koja će ponovo napisati ustav zemlje. Takav smeo eksperiment daće ovoj naciji od 27 miliona stanovnika šansu da cementira mir i uspostavi pravu izabranu vladu, a u isto vreme verovatno će označiti kraj monarhiji koja je vladala Nepalom 250 godina.
Čitav poduhvat nije bez rizika. Politički rivali optužuju maoiste da ometaju njihov put ka vlasti tokom kampanje koju je obeležilo nasilje i zaplašivanja. Maoisti insistiraju da ne žele ponovo rat, mada se nijedna strana ne odriče oružane borbe. Kritičari u zemlji i inostranstvu kažu da ne veruju da će dojučerašnji pobunjenici raditi kao demokrate u budućnosti.
U međuvremenu, u jučerašnjem nasilju na zapadu Nepala snage bezbednosti ubile su najmanje šest maoističkih aktivista, dok je ranjeno 15 osoba, saopštili su lokalni zvaničnici. Nemiri su izbili posle tuče između maoista i omladine, pristalica lokalnog kandidata rivalske partije. U odvojenim neredima, policija je ubila jednog demonstranta na jugoistoku zemlje. Nemiri su izbili nakon ubistva komunističkog izbornog kandidata Rišija Radž Šarme, na kojeg je pucao nepoznati napadač blizu grada Nepalgunja. Mere bezbednosti uoči glasanja podignute su na najviši nivo, dok je desetine hiljada policajaca raspoređeno širom zemlje.
Više od 17.6 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima, sa ukupno 10.000 biračkih mesta i više od 10.000 kandidata, a 234.000 izbornih radnika nadgledaće celu operaciju. Može se reći da Nepal nikada pre nije imao izbore na ovakvom nivou. izborna skupština neće doneti odluku samo o tome da li abolirati monarhiju, već će rešiti kako će etničke grupe i kaste biti zastupljene u budućoj vladi, pa čak i koju vrstu vlade će imati Nepal.
Izbori se održavaju dve godine nakon uličnih protesta kada je kralj Gjanendra silom predao vlast i izvukao maoiste iz džungle. Na osnovu mirovnog dogovora, pobunjenici su pristali da obuzdaju gotovo 20.000 boraca i zaključaju njihovo oružje, pod nadzorom UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari