Mara Halabrin na suđenju Vračarskom klanu: U gepeku mog sina bile su značke BIA 1Foto: FoNet Marko Dragoslavic

Mara Halabrin, majka ubijenog Aleksandra Halabrina, svedočila je na suđenju kriminalnoj grupi „vračarci“, koja je optužena i za ubistvo njenog sina, piše N1.

Aleksandar Halabrin nestao je 20. marta 2020. godine, a njegovo telo pronađeno je nepuna dva meseca kasnije zakopano u njivi nedaleko od Sopota. Leš je kako se navodi u izveštaju MUP-a od 16. maja 2020. godine pronašao meštanin „dok je čuvao svoje koze, jer su njega dva psa lajala na drugom kraju parcele i otkopavala zemlju, a kada je prišao primetio je leš i pozvao policiju“.

Policija je obavila uviđaj, a telo Halabrina je prevezeno na Institut za sudsku medicinu, radi medicinske obdukcije.

Mara Halabrin pričala je u sudnici tokom svog javnog svedočenja da je njen sin nestao 20. marta 2020. godine, da je tog dana otišao iz kuće svoje bake, kod koje je tad živeo, u Beograd da se vidi sa Vladimirom Kovačevićem „Kovačem“ na Banjici, a da je po njega je kolima došao njegov prijatelj Stefan Mirković „Goša“.

Inače Vladimir Kovačević je jedan od optuženih pripadnika „vračarskog“ klana, koji je u svojoj odbrani kada je počelo suđenje naveo da je Halabrina poznavao, ali da se nisu intenzivno družili i negirao da je bilo koga naveo da ubiju Halabrina i da mu je „žao njegove majke i svega kroz šta prolazi, ali da mu je žao sebe“.

Podsetimo, u žižu javnosti Vladimir Kovačević je dospeo kada se u medijima pojavila fotografija na kojoj se on vidi zagrljen sa tadašnjim ministrom policije Aleksandrom Vulinom na koncertu u Beogradu.

Mediji su to objavili u avgustu 2021. godine, 15 meseci pre nego što je uhapšena članovi ‘vračarske’ grupe. Bivši ministar policije i bivši direktor BIA je tada potvrdio da je fotografija nastala 16. avgusta na koncertu Riblje čorbe na Tašmajdanu, ali je negirao da zna ko je pored njega na slici.

Pričala je Mara Halabrin da je nekoliko dana pre nego što je njen sin otišao da se sretne sa „Kovačem“, dobio glasovnu poruku od njega greškom.

„Sećam se tačno, kao da sad gledam. Šetao je i puštao tu poruku u kojoj se pominje Aleksandar i koja nije bila njemu namenjena. Moj sin je pričao za „Kovača“ da on odrađuje prljave poslove i ja sam strahovala što se oni druže, ali mu je Aleksandar verovao i nije mislio da će mu nauditi“, kazala je Mara Halabrin.

Navela je u sudnici Mara Halabrin i da su se drugovi njenog sina javljali posle njegovog nestanka da se raspituju o njemu i to izvesni „Alibeg“ (Nenad Alajbegović) i Miljan Vidović Hofman. rekla je i da je njen sin imao kriptovani telefon sa „skaj“ aplikacijom, da zna da je u Beogradu jedno vreme živeo sa Alibegom i da je radio kao obezbeđenje na splavovima, da koliko on azna nikom enije dugovao novac, ali da je dolazio kući različitim automobilima, što je nju zabrinjavalo, zbog toga što je znala da on ne može imati takve automobile i da nisu njegovi.

Odgovarajući na pitanja svog punomoćnika Ivana Ninića, Mara Halabrin je ispričala sa kim se njen sin družio, a da ona zna i navela da su to optuženi Vladimir Kovačević „Kovač“, Stefan Mirković „Goša“, Miljan Vidović Hofman i njegov brat, Ranko Ranković, pa čak i predsednikov sin Danilo Vučić.

„Pričao mi je da se druži i sa Danilom, ali ja baš i nisam mogla da verujem da zna sina predsednika“, rekla je Mara Halabrin.

Takođe je ispričala da zna iz priče sestre od strica njenog sina, koja je živela u Beogradu i kod koje je njen sin išao da je jednom prilikom otvorio gepek svog automobila i da su se u njemu nalazile značke Bezbednosno-informativne agencije.

Dodala je Mara Halabrin i da policijski uviđaj nakon pronalaska tela njenog sina nije urađen kako treba.

„Moja sestra je posle sedam dana na tom mestu našla novčić i pasoš mog sina. Novinarka „Novosti“ je na primer pronašla sat, mi i dalje ne znamo čiji je to sat“, rekla je za sudskom govornicom Mara Halabrin.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ukupno 45 članova grupe „vračarci“ za tri ubistva, šest pokušaja ubistava i druga krivična dela.

U bekstvu se nalaze, vođa i organizator ove grupe, Nikola Vušović, poznatiji po nadimku Džoni sa Vračara, kao i još deset njegovih saradnika i njima se sudi u odsustvu.

Među optuženima koji su u bekstvu je i Radoje Zvicer vođa „kavačkog“ klana, čiji je takoreći ogranak Belivukov klan, kom se sudi za sedam teških ubistava i brojna druga krivična dela.

Podsetimo, članovi grupe „vračarci“ uhapšeni su u velikoj policijskoj akciji sredinom novembra 2022. godine, ali je optužnica protiv njih postala pravosnažna tek u decembru 2023.

Do hapšenja je došlo zahvaljujući tome što je francuska policija dešifrovala „skaj“ aplikaciju za zastićenu komunikaciju koju su koristili i „vračarci“ poput mnogih drugih kriminalnih grupa u svetu.

Francuzi su sadržaj poruka iz ove aplikacije dostavili srpskim kolegama i na osnovu tih dokaza sudi se Belivukovom klanu za sedam teških ubistava i Šarićevoj grupi za planiranje ubistva i diskreditaciju svedoka saradnika.

„Vračarci“ su se pominjali i tokom suđenja Belivukovom klanu. Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin je tokom svog svedočenja kazao da su Marko Miljković i Veljko Belivuk u jednom trenutku posumnjali da Nikola Vušović, vođa grupe „Vračarci“, planirao ubistvo njih dvojice, što je kasnije kako je kazao Hrvatin, „ispeglao“ vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari