Dvadestjednogodišnji Jasmin Mulić iz bjelopoljskog sela Kradenik je brz poput gazele. Često kao vihor mine kroz svoju mahalu, a iza njega ostane samo prašina sa džade i bat lakih stopala. Čudile su mu se komšije Karedeničani što se „zamlaćuje“ tim trčanjem, što kao i svi ostali ne izađe na njive i livade sa motikom, ili kakvom drugom alatkom no, biva, „žuri tamo na nekakav trenig“.


– Čuš trening. Šta će mu trening za trčanje, govorile su Jasminove komšije. No, kada je Jasmin počeo da učestvuje u maratonskim trkama i kada je njegovo ime počelo da se pojavljuje u štampi, Kradeničani su okrenuli ploču.

– Neka našeg Jala, neka trenjira, govore sada.

Jasmin Mulić je nedavno učestvovao i na čuvenom Beogradskom 23. maratonu. To mu je ujedno bio i prvi susret sa velegradom. Da nije bio sa svojim menadžerom i komšijom iz Karedinika Nijazom Avdićem, kaže da ne bi umio da se snađe u beogradsoj vrevi. A menadžer Avdić, stari sportski vuk, dugogodišnji fudbaler od Bijelog Polje, preko Sarajeva i Zagreba, do Minhena, i sada trener u ostavci FK „E – Roma“ iz Bijelog Polja, jedinog romskog kluba u jugoistočnoj Evropi, učestvovao je u Beogradskom polumaratonu.

– Ja i moj menadžer Nijaz Avdić smo putovali cijelu noć od Bijelog Polja do Beograda i zbog kašnjenja voza u posljednjem momentu uspjeli da se prijavimo za trku, priča Mulić.

A sa voza – pravac prijavljivanje na trku. Mulić se upisao za maraton, Avdić za polumaraton.

– Onako umoran i nenaspavan stao sam na startnu crtu. Odlučan da istrčim taj čuveni Beogradski maraton. I krenuo. Tek u posljednjih pet kilometara osjetio sam krizu. No, nastavio sam dalje. Kud bih u Crnu Goru bez završene trke, priča Mulić.

E, tu je dodao gas i prešišao ostatak staze ne razmišljajući o umoru, o naporu i o tome na kojem će mjestu biti. Trčao je između novobeogradskih solitera i nije sa zaustavljao sve dok ispred sebe nije ugledao veliko platno na kojem je krupnim slovima pisalo – cilj.

– Znao sam da je Jasmin munja od čovjeka i da će doći do cilja, kaže njegov menadžer Avdić.

Ohrabren, Jasmin Mulić će učestvovati i u narednom Beogradskom maratonu, a odlučan je i da nastupi na Večernjem maratonu u Novom Sadu „Maratonu za mir“. Krajem maja u Nikšiću će učestvovati na kvalifikacijama za učešće u krosu na Balkanskom prvenstvu, koji se održava u Bugarskoj početkom juna.

– Ranije sam učestvovao na ultramaratonu u Podgorici. Takođe, učestvovao sam na Podgoričkom maratonu. I istrčao ga. Iako sam sedam kilometara trčao bos. Nastupio sam sa običnim patikama koje su mi se tokom trke, bukvalno, raspale, priča Mulić.

Za nastup u Beogradu dobio je prave maratonske patike od Osmana Erovića, selektora Atletske reprezentacije Crne Gore.

– Potrudiću se da treniram što bolje i da ispunim normu da na Olimpijskim igrama budem učesnik maratona iz Crne Gore. Mislim da ću tu želju upornim radom ispuniti, nada se Mulić, a iste nade gaji i njegov menadžer Avdić.

Ako se po jutru dan poznaje, maratonci iz Kradenika su tek započeli svoj krug. Kemal Musić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari