Novak Đoković neće popraviti plasman u odnosu na prethodne Olimpijske igre kada je osvojio bronzanu medalju jer ga je u polufinalu savladao miljenik domaće publike Endi Marej sa 2:0 (7:5, 7:5). Rezultatski dva identična seta rešena su brejkovima Britanca, koji je bio koncentrisaniji i smireniji kada je bilo najpotrebnije. Đoković je bolje igrao u drugom setu, ali nije uspeo da realizuje nijednu od četiri brejk lopte u tom delu igre što ga je koštalo mesta u finalu. Rival u meču za bronzu biće mu Argentinac Huan Martin del Potro koji je posle prave drame poražen od Rodžera Federera sa 2:1 (3:6, 7:6, 19:17).

Đoković je bio u podređenom položaju tokom većeg dela meča. Tek na momente pronalazio je rešenje za precizne udarce Mareja, koji je nošen podrškom sa tribina više nego obično terao Novaka na defanzivu. U prvom setu Đoković nije imao nijednu brejk šansu što jasno kazuje da ga je Britanac držao na pristojnoj udaljenosti. Trudio se da promeni ritam, forhendima tražio ćoškove terena, ali je Marej gotovo uvek pronalazio dodatno rešenje i čuvao gem prednosti. Lošim servisima u presudnim delovima igre Đoković je značajno pomogao rivalu, a kako je vreme odmicalo bio je sve indisponiraniji. Sumrak mu je pravio dodatne probleme, tako da je zastao pred svojim primarnim ciljem za ovu sezonu – osvajanjem zlata na Olimpijskim igrama.

Del Potro je imao prednost od jednog seta u prvom polufinalu protiv Federera, ali nije izdržao. Švajcarac je dugo lomio otpor i na kraju iskoristio drugu set loptu za prvi plasman u karijeri u finale singla na Igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari