Španski premijer Marijano Rahoj rekao je juče da je pogrešio što je verovao bivšem blagajniku svoje stranke Luisu Barsenasu, ali je dodao da zbog toga neće podneti ostavku, prenose svetske agencije.


„Pogrešio sam što sam imao poverenje u nekoga za koga sada znamo da ga nije zaslužio“, rekao je Rahoj u posebnom obraćanju parlamentu, odbacivši navode bivšeg blagajnika da je Narodna partija iz partijskog fonda isplaćivala dodatne nadoknade liderima stranke za njihov rad.

Rahoj je takođe kazao da neće podneti ostavku. „Ništa što je vezano za ovo ne sprečava me niti će me sprečiti da vladam. Ništa od ovoga ne pogađa, ne ograničava i ne određuje dnevni red vlade“, dodao je premijer. On je, kako prenosi Bi-Bi-Si, navode da je korumpiran, nazvao „lažima i manipulacijama“ koje narušavaju imidž Španije.

Rahoj je umešan u kontroverzu koja se tiče Barsenasa, protiv koga se vodi istraga i koji se nalazi u pritvoru, zbog načina na koji je vodio finansije stranke i zato što je imao tajne račune u jednoj švajcarskoj banci. Rahojevo ime je na spisku najviših članova Narodne partije koji su navodno „ispod žita“ primali isplate od Barsenasa. Rahoj je juče ponovo negirao te navode, nazvavši svog dugogodišnjeg prijatelja Barsenasa „kriminalcem“.

Skandal s nelegalnim isplatama datira iz 2009. i sudske istrage o isplatama članovima Narodne partije. List Pais objavio je u januaru ove godine listu zvaničnika te stranke koji su navodno dobijali ilegalne isplate. Barsenas, čiji se potpis nalazi na dnu liste isplata i koji je najpre negirao da je napisao taj dokument, kasnije je rekao da je dao brojne „bonuse“ u gotovini Rahoju i drugim funkcionerima Narodne partije, i to iz fonda sačinjenog od donacija biznismena.

Navodi o korupcionaškom skandalu u samom državnom vrhu izazvali su gnev javnosti i doveli do antivladinih protesta. Sredinom jula došlo je do sukoba između antivladinih demonstranata i policije, kada se više od 1.000 ljudi okupilo ispred sedišta Narodne partije, pozivajući vladu da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari