Marina Andrejić (43) iz Majilovca, koju je Apelacioni sud prošlog leta pravosnažno oslobodio za ubistvo sina Đorđa (13), od države traži odštetu od 140.600 evra, jer je u nezakonitom pritvoru provela 703 dana.

– Ministarstvu pravde podneo sam zahtev da se Marini isplati 140.600 evra, jer smo za svaki dan tražili po 200 evra odštete. Još nismo dobili odgovor, a ako ne pristanu, tužićemo državu zbog nezakonitog pritvora u dužini od 703 dana. Marina je u pritvoru preživela pravi pakao, a u javnosti je satanizovana do te mere da su je mnogi doživljavali kao monstruma. Zbog svega toga država mora da plati, i pored oslobađajuće presude, ona treba da dobije materijalnu satisfakciju – kaže advokat Srbislav Stojanović, koji je široj javnosti postao poznat upravo po svojoj uspešnoj odbrani Marine Andrejić. Ona je uhapšena i pritvorena 24. jula 2010. godine, pod optužbom da je dva dana ranije na njivi usmrtila svog sina udarcem motike.

Pred krivičnim većem Višeg suda u Požarevcu, kome je predsedavao Dragan Stanojlović, Marina je u dva navrata osuđena na po 20 godina zatvora. U julu prošle godine, Apelacioni sud ukinuo je ove presude i naložio Marinino oslobađanje, jer nije bilo dokaza da je ona izvršila ubistvo. Ostaci tela dečaka do danas nisu pronađeni, sem lobanje, koju su slučajno otkrili lovci u novembru 2010. godine. Prvo veštačenje pokazalo je da lobanja pripada dečaku, ali su novi veštaci utvrdili da je lobanja oprana u hidrogenu ili varikini, što se radi kada neko želi da uništi uzorak DNK, kao i da je doneta sa nekog drugog mesta.

– Po pravosnažnom okončanju sudskog postupka, majka je imala pravo da preuzme lobanju iz depoa Višeg suda, ali ona to nije želela da učini. Marina nije preuzela lobanju kako bi je sahranila, jer smatra da ona ne pripada njenom sinu – kaže Stojanović.

Pošto je Apelacioni sud oslobodio Marinu krivice, požarevačko pravosuđe bilo je dužno da otkrije identitet pravog izvršioca ovog zločina. Međutim, u Višem tužilaštvu rekli su da se nije došlo do dokaza o umešanosti treće osobe, što znači da je njihova optužnica protiv Marine Andrejić bila osnovana. Zato su pokrenuli postupak za zaštitu zakonitosti, jer smatraju da je prilikom oslobađajućeg postupka došlo do povrede zakona.

Starateljstvo

Nakon izlaska iz pritvora, Marina je pokrenula postupak za vraćanje starateljstva nad ćerkom, starom 14 godina. Pošto je njen suprug preminuo, njihova ćerka dodeljena je na staranje Marininoj svekrvi.

– Marina se bori da vrati ćerku, ali taj proces ide sporo, jer je potrebno duže vreme da njih dve izgrade odnos od ranije – kaže advokat Stojanović. On dodaje da će starateljstvo pokušati da izdejstvuje preko Centra za socijalni rad u Velikom Gradištu, ali to će teško ići pošto se ona, od kada je Marina na slobodi, nije videla sa majkom, niti želi da čuje za nju, niti se javlja na telefonske pozive i poruke koje joj majka šalje, kaže advokat Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari