Američki marinci stižu u Gruziju gde će početi obuku gruzijskih trupa uoči njihovog odlaska u Avganistan, potvrđeno je juče iz američkog ministarstva odbrane. Strahuje se da bi najnoviji potez Vašingtona mogao da se odrazi na novo pogoršanje odnosa sa Kremljom. „Gruzija želi da bude deo međunarodnih napora u Avganistanu.

Mi ćemo im pomoći da se pripreme za borbe“, izjavio je portparol Pentagona Geof Morel i dodao da su ruski zvaničnici obavešteni o ovome. Morel navodi da obuka gruzijskih vojnika za NATO operacije ne bi trebalo da zabrinjava Kremlj, budući da obuka ne uključuje i veštine koje bi bile korisne protiv velike konvencionalne vojske Rusije. „Obuka misije ne tiče se spoljne odbrane zemlje niti bilo čega što bi Gruzini mogli da iskoriste kod kuće. Reč je o američkoj podršci gruzijskom doprinosu ratu u Avganistanu“.

U isto vreme, zvanični Vašington poručuje Gruziji da obuka vojnika ne treba da iskoriste kao vojnu protivtežu ruskom uticaju duž gruzijskih granica sa dva otcepljena gruzijska regiona Abhazijom i Južnom Osetijom. Nakon prošlogodišnjeg rusko-gruzijskog rata zamrznute su slične američke operacije za obuku gruzijskih trupa za Irak.

Nova misija zakazana je za 1. septembar, a prvi članovi američkih marinaca počeli su da pristižu u Gruziju. Gruzija je obećala da će u Avganistan uputiti bataljon od 750 vojnika.

Analitičari ukazuju da Kremlj ne može da ponudi mnogo ubedljivih argumenata da je obuka gruzijskog bataljona pretnja po rusku bezbednost. Ipak, obuka bi mogla da se protumači kao poluga za tvrdnje o jačanju vojnih odnosa između Vašingtona, članica NATO i bivših sovjetskih država koje teže ka članstvu u Severnoatlantskom savezu.

Kremlj se oštro protivi svakom širenju „odbrambenog kišobrana“ NATO na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, naročito na Gruziju i Ukrajinu. U isto vreme, pojedini zvaničnici NATO ocenili su gruzijsko ponašanje pre prošlogodišnjeg rata sa Rusijom kao nepotrebnu provokaciju te da je to narušilo šanse za članstvo zemlje u Savezu.

Visoki zvaničnik Pentagona, koji je želelo da ostane anoniman, opisujući diplomatsku komunikaciju sa Rusijom, priznao je da je ona vrlo delikatna, da SAD podržavaju Gruziju i njen doprinos u Avganistanu, ali da Vašington ne želi da Rusi tu podršku shvate kao provokaciju i poziv na njen recipročan odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari