Marinika Tepić se žalila poverenici 1

Marinika Tepić je uputila pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković i Komisiji za žalbe nezavisnog samoregulatornog tela Saveta za štampu zbog „mizoginih i seksističkih“ priloga RTV Pančevo, saopštila je danas Nova stranka.

Smatram da je prilogom i tekstom pod naslovom „Ljubavni dvojac Marinike Tepić“, od 13. juna 2017. godine, grubo prekršen Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti polova, ali i Kodeks novinara Srbije, navela je Tepić.

Ona je ukazala da „degutantan seksistički naslov“ nagoveštava „novinarski uradak“ kojim se diskredituje njena ličnost i vređa dostojanstvo.

Takva novinarska praksa je, u najmanju ruku, nedopustiva i podstiče dalju diskriminaciju društvenih grupa koje su joj izložene, naročito žena. Nagoveštaji u prilogu i tekstu da će se nastaviti urušavanje mog profesionalnog i ličnog dostojanstva, shvatam kao otvorenu pretnju i zastrašivanje, napomenula je Tepić.

Verujući u doslednu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i Saveta za štampu, ovaj slučaj mora biti još jedan primer dobijene bitke za demokratizaciju drušva, zaštitu ljudskih i prava žena, kao i jednakost svih bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu ili političku pripadnost, a ne ćutanje i kapitulacija pred tabloidizacijom i ponižavanjem hrabrih žena sa stavom, zaključila je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari