Marinović: Ćutanje i ignorisanje zahteva o pristupu informacijama od javnog značaja 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Slobodan pristup informacijama od javnog značaja, zakonodavstvo i praksa – naziv je obuke ovlašćenih lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, koja se danas održava u Novom Pazaru.

Jedan od predavača je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ocenio je da je izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja „značajno smanjen procenat žalbi zbog nepostupanja organa po zahtevima za pristup informacijama“.

Ocenu je potkrepio podacima da se pre tih izmena „, od 60 do 80 odsto svih žalbi Povereniku odnosilo na ćutanje, odnosno, totalno ignorisanje zahteva za pristup informacijama od javnog značaja od strane organa, što je bilo nedopustivo“.

-Poverenik sada, u tim situacijama, osim donošenja rešenja o postupanju po zahtevu, izriče i novčanu kaznu odgovornom licu u organu vlasti zbog nepostupanja. Uspeli smo da spustimo procenat nepostupanja sa 60 do 80 odsto na 35 odsto, što je ogromno smanjenje. Sada se jedna trećina žalbi odnosi na ćutanje – naglasio je Marinović.

Ukazao je i na sistematske zloupotrebe prava garantovanih izmenama Zakona od strane “nekolicine advokata” zbog toga su na udaru “najbrojniji i najsiromašniji organi, poput mesnih zajednica, škola, domova zdravlja i ustanova kulture“.

Marinović je istakao da se tako obesmišljava pravo i otežava pristup informacijama onima koji stvarno žele da koriste zakon u prave svrhe, da kontrolišu vlast, kako se sprovode javne nabavke, kako se troše pare iz budžeta ili kako se zapošljava, i najavio je pokretanje inicijative za takonske izmene koje bi sprečile takve i slične zloupotrebe.

Novi Pazar se nalazi među četiri lokalne samouprave, u kojima se realizuje projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“, koji finansiraju Evropska unija, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Nemačke i Austrijska agencija za saradnju (ADC), a za implementaciju ove projektene aktivnosti zadužena je Austrijska agencija za razvoj /ADA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari