Premijer Italije Mario Monti izjavio je da je „Bosna i Hercegovina potrebna Evropskoj uniji“ i da svojim posebnostima može učiniti da EU, kao velika porodica, bude još bogatija.



onti je juče novinarima u Sarajevu rekao da je za što brže približavanje BiH Evropskoj uniji potrebno ispuniti dva preduslova – da građani reše unutrašnje probleme i okrenu se budućnosti, te dobra ekonomska podloga.

Italijanski premijer u Sarajevu prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji za mir, koja je okupila preko hiljadu verskih i državnih zvaničnika iz celog sveta.

Monti se sastao sa predsedavajućim Veća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a novinarima je kazao da je „Sarajevo primer mogućeg zajedničkog života“. Bevanda i Monti razgovarali su i o daljoj podršci Italije BiH na njenom putu ka EU, a koja bi se trebala ogledati prvenstveno u ekonomskoj saradnji. Međunarodna konferencija za mir „Naša je budućnost živeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu“, koju priređuje katolička Zajednica Sveti Eđidio iz Rima, počela je u nedelju u Sarajevu, a završava se danas.

Ciljevi susreta su dijalog između kultura i religija i promocija suživota. Međunarodna konferencija za mir je godišnja manifestacija koja se organizuje od 1986, a koju je pokrenuo Papa Jovan Pavle II. Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo što se iz Sarajeva ovih dana „šalju snažne poruke o zajedničkom životu različitih religija i kultura“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari