Kao odgovor na pandemiju, pre godinu dana skupili smo se spontano i počeli besplatno da delimo obroke i to svake srede, subote i nedelje u 16 sati kod Vukovog spomenika, izjavila je FoNetu članica kolektiva Solidarna kuhinja Milica Marjanović.
Ona je u serijalu razgovora Destinacija o društvenim posledicama korone rekla da u proseku, u zavisnosti od vremenskih prilika, po obrok svakog od tih dana dolazi između 100 i 150 ljudi, dok se njihov broj povećava kada je lepo vreme.
Svaki put se deli isti obrok za sve, na meniju su pasulj, grašak, boranija, rižoto i špageti bolonjeze, istakla je Marjanović i dodala da se nedeljom trude da uvedu neki drugi obrok, „da bi bilo raznovrsno i malo bogatije“, kada se dele i kolači.
Ona je podsetila da su neki ljudi ostali bez posla zbog pandemije, pa je grupa aktivista Solidarne kuhinje zato i odlučila da učini nešto po tom pitanju.
Uz ocenu da „gladni svakako postoje“, ona je objasnila da pandemija jeste bila „glavni okidač“, ali da je Solidarna kuhinja nastavila da deli hranu i kada su prestali zatvaranje i karantin, što će raditi sve dok za tim bude potrebe.
Prema njenim rečima, za sada nema problema sa donacijama, „jer ljudi stvarno učestvuju i solidarišu se“, a oni koji nemaju vremena da se posvete kuvanju trude se da uplate novac.
Solidarna kuhinja, kako je istakla, isključivo se finansira od „sitnih donacija običnih građana“, što je „veoma važno, jer ne mislimo da sarađujemo sa korporacijama koje i jesu krive, i one i kapitalizam, što uopšte postoje ljudi u redovima za hranu“.
Marjanović smatra da bi donacije korporacija bile „čin milostinje“ i predočila da je moto Solidarne kuhinje – „Solidarnost, a ne milostinja“.
Ona je ukazala na to da su među korisnicima Solidarne kuhinje „ljudi koji imaju veoma niske penzije i mnogi nezaposleni koji ne mogu da rade zbog fizičkih povreda, kao i osobe koji su dobile otkaze zbog pandemije“.
Između Solidarne kuhinje i narodnih kuhinja, kako je objasnila, postoji razlika koja je za aktiviste Solidarne kuhinje „veoma bitna“, jer kod njih „ne postoje nikakve provere“ i „ne traže nikakve lične podatke“ , već „apsolutno svako ko dođe na punkt dobije jedan obrok“.
Marjanović je podsetila da su gladni postojali i pre pandemije i predvidela da će postojati i kada se ona završi, zbog čega Solidarna kuhinja planira da se proširi.
Cilj je da „pomognemo što više“, istakla je ona i zaključila: „Dokle god bude bilo potrebe, biće i nas“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.