Opština Kladovo dobila je ovih dana info table kojima je obeležena biciklistička maršruta od Nemačke do Crnog mora, trasom pored Dunava. Reč je o saobraćajnoj signalizaciji za Eurovelo 6, panevropsku biciklističku rutu koja prolazeći kroz Srbiju, nastavlja put Rumunije i Bugarske.

Opština Kladovo dobila je ovih dana info table kojima je obeležena biciklistička maršruta od Nemačke do Crnog mora, trasom pored Dunava. Reč je o saobraćajnoj signalizaciji za Eurovelo 6, panevropsku biciklističku rutu koja prolazeći kroz Srbiju, nastavlja put Rumunije i Bugarske. Realizator projekta Eurovelo 6 je nemačka vladina organizacija za tehničku saradnju GTZ, zahvaljujući kome su biciklisti Evrope dobili stazu , saobraćajnu signalizaciju i odgovarajuće karte.
Naime, od proleća do kasne jeseni prošle godine trajalo je istraživanje i snimanje na terenu, a rezultat rada lokalnih timova jeste i 48 markiranih staza na području Nacionalnog parka Đerdap od Golupca do Kladova, čime je pokriveno 1.600 kvadratnih kilometara ili oko 150 kilometara dunavskog pojasa. Reč je o evropskom turističkom projektu ‘’Hiking and biking at the Iron“, zahvaljujući kojem su poklonici pešačenja i biciklizma spremni za istraživanje područja NP Đerdap sa naše i Gvozdenih vrata sa rumunske strane, dobili pouzdanu mapu sa ucrtanim rutama. Za svaku su stazu dati i osnovni podaci, a planinarske i biciklističke rute na mapi su predstavljene u razmeri 1: 65.000.Uspešna međudržavna saradnja između Srbije i Rumunije doprinela je da čitavo područje Đerdapa bude predstavljeno kao jedna celina, a ova je karta prvi put je zvanično prezentovana proletos na međunarodnom sajmu turizma u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari