Ko je Marko Bosanac, vođa naprednjačkih "navijača" koji je predvodio skandiranje Vučiću na mitingu SNS? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Vlasnik „Montop“ grupacije Marko Bosanac, poznatiji kao Boske, ponovo je bio jedan od predvodnika skandiranja na mitingu Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Bosanac je po pisanju medija član Srpske napredne stranke, a predvodio je i skandiranje naprednjaka tokom predizbornog mitinga SNS-a u novosadskom Spensu u decembru 2023. godine, kada je, kao i juče, uz megafon uzvikivao parole „Srbija, „Pobeda“.

Bosanac je vlasnik firmi „Montop Pro“, „Montop HRS“, „Montop Group“, „Monto Pro Technology“. Samo u prošloj godini ove firme su prihodovale oko 3,9 milijardi dinara. Deo toga dolazi iz poslova u kojima su naručioci država, javna preduzeća i lokalne samouprave, prenosi portal 021.rs.

Nosilac opozicione liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Borislav Novaković iznosio je niz optužbi na račun Bosanca, od nasilja do kupovine glasova. U nekoliko navrata dolazilo je i do verbalnih okršaja između Novakovića i sadašnjeg premijera Miloša Vučevića.

„Ko je kriminalac, ili ne izvolite na sud pa dokažite. I da vam kažem nešto, Marka Bosanca koga spominjete, kažete da je on kriminalac, za šta je osuđivan? Za nasilničko ponašanje? A vi ste bili za kriminal pred Specijalnim sudom i pobegli kod sudije za prekršaje“, rekao je Vučević u decembru 2022. godine.

Marko Bosanac
Foto: 021.rs

Bosanac je pažnju javnosti privukao i u martu ove godine, kada je postao tema obraćanja javnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je, pokazujući naslovnu stranu novina, rekao da Bosanca niti poznaje, niti zna za njegovu firmu.

„Izvinjavam se što ovako govorim o njemu, verujem da radi u skladu sa zakonom“, rekao je tada Vučić, te je Bosancu poželeo sve najbolje.

Prijava zbog napada na demonstrante

Protiv njega je u septembru 2021. podneta krivična prijava zbog navodnog napada na demonstrante tokom protesta protiv Rio Tinta u Novom Sadu. Tužilaštvo je odbacilo ovu prijavu, objavljeno je u septembru 2023. godine.

Iz opozicije su se mogli čuti navodi o bliskosti Bosanca i bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika SNS-a.
Nedeljnik „NIN“ ranije je navodio da nalaz iz istrage protiv bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića pokazuje da je Bosketova firma stipendirala Malešićevog sina.

Povodom raznih tvrdnji opozicije o Marko Bosancu, u novembru prošle godine oglasio se i njegov advokat navodeći da Bosanac nije „uživalac zaštite Srpske napredne stranke, gospodina Miloša Vučevića“.

Kao mladom privredniku, Privredna komora Srbije dodelila je Bosancu nagradu za Regionalnog poslovnog lidera za 2020. godinu.

Očitavanje brojila

Kako piše Nova.rs, očitavanje brojila u narednom periodu radiće firme okupljene oko Marka Bosanca.

Osim njegove firme „Agencija za za privremeno zapošljavanje Montop HRS doo Novi Sad“, za očitavanje brojila će biti zadužene i dve poznate firme za obezbeđenje iz Beograda, „Dobergard sekjuriti“ i „Sparta sekjuriti“.

One imaju dugu istoriju saradnje sa Gradom Beogradom, zbog koje su ostvarivale milionske zarade. Za posao očitavanja brojila, pomenute firme će od Elektrodistribucije dobiti 4,5 milijardi dinara (sa PDV), koliko iznosi vrednost okvirnog sporazuma zaključenog 20. oktobra ove godine.

Informacija o dodeli posla Bosancu od strane Elektrodistribucije Srbije objavio je predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, gostujući u Utisku nedelju.

On je naglasio da iza firme „MONTOP“ iz Novog Sada zapravo stoji Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa Kosova i blizak saradnik Milana Radoičića. U dostupnoj dokumentaciji vidi se samo da je vlasnik Marko Bosanac, koji je inače veoma poznat široj javnosti. Veselinovića nigde nema.

„Montop“, firma u stoprocentnom vlasništvu Marka Bosanca osnovana je 2017. godine. Za svega šest godina firma je ostvarila veliku zaradu. Samo prethodne godine ostvarili su neto dobitak od gotovo 44 miliiona dinara, dok su u 2021. godini ostvarili dobitak od 40 miliona dinara, navodi Nova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari