Marko Miladinović: Rođeni pobednik 1Foto: Australian open

Veliki uspesi „odraslih“ sportista uvek su na ovim prostorima uticali na masovnije interesovanje dece za „baš“ tu sportsku disciplinu, da i ne pominjemo košarku ili recimo vaterpolo, ali su i prvi uspesi odbojkaša učinili da se kanapi kao mreža razapinju po mnogim parkovima.

Slično važi i za tenis.

Marko Miladinović, koji je juče postao polufinalista Australijen opena u juniorskoj konkurenciji, s reketom i lopticom je počeo da se druži baš u vreme kad je Novak Đoković počeo da se probija ka vrhu. Kao i na stotine dečaka, uostalom. Poznato je da je, kad je tenis u pitanju, osim talenta, koji je na „preispitivanju“ sve do prelaska u seniore, neophodna i velika finansijska potpora koja se u najvećem delu svaljuje na roditelje. Tenis se, kaže izreka, isplati tek kad uđete među prvih 100 na svetu.

A Marko je rezultatima upao u oči čim je počeo da se takmiči, u onom periodu kad je igrač jedva viši od mreže. Nešto kasnije, kad je imao 14 godina osvojio je u Ređo Kalabriji Masters Tenis Europe u konkurenciji do 16 godina. I posle toga bilo je mnogo pobeda na važnim juniorskim turnirima, a prošle godine sazreo je i da se proba na gren-slemovima. Na Rolan Garosu ispao je u prvom, na Vimbldonu i na US openu u drugom kolu, a zatim je početkom novembra prošle godine započeo pripreme za Melburn. Boravio je u Keniji, a zatim trenirao na betonskim terenima na akademiji Janka Tipsarevića. Pod okom trenera Mikija Jankovića, 23-godišnjaka koji je bio veliki talenat, ali ga je operacija oba kuka sprečila da napravi veliku karijeru.

„On je veliki radnik i to pokušava da prenese na mene – da radim i da se uvedem u život profesionalnog tenisera. To mislim da je najbitnije – ako postoje želja i rad, a sada postoje jer sam sazreo, mislim da mogu da postanem odličan igrač“, pričao je Marko o svom treneru.

U Melburn je otišao kao drugi junior na svetu, i pre početka nije krio samopouzdanje. „Došao sam ovde sa ciljem da osvojim turnir – drugi sam nosilac, ali mislim da imam šanse uprkos tome što imam težak žreb“, jasno je Miladinović odagnao bilo kakve alibi priče i nagovestio da će baš ovogodišnji Ozi open biti bitna odskočna daska u njegovoj karijeri. I bez obzira koliko još dogura, to se već ostvarilo.

Marko je rođen 7. decembra 2000. u Beogradu, učenik je gimnazije Ruđer Bošković. Idol mu je, naravno, Novak Đoković, a verovatno nećemo dugo čekati da 1461. mesto na ATP listi, kao trenutno najbolji renking, bude deo istorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari