Kada je Gradsko veće Požarevca odlučilo da stipendira svog sugrađanina Marka Mojsilovića, koji je završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu sa izvanrednim prosekom, talentovani mladić je radosno primio vest, jer mu to omogućava da nastavi postdiplomske studije na prestižnom ETH univerzitetu u Cirihu koji je iznedrio čak 28 nobelovaca među kojima je najpoznatiji Albert Ajnštan.

– Na postdiplomske studije primljen sam na nekoliko svetskih univerziteta, ali sam se opredelio za ovaj u Švajcarskoj jer je jedan od deset najboljih na svetu. Hoću da steknem znanje na jednom takvom univerzitetu, da se kasnije vratim u Srbiju i pomognem njenom razvoju. Studije u Švajcarskoj mi počinju 21. septembra i traju dve godine. ETH univerzitet ne stipendira studente van Evropske unije i zato sam ja zatražio pomoć od Požarevca jer je to grad u kome sam rođen i završio srednju školu, priča Marko.

Kao odličan student on je još na trećoj godini studiranja učestovao u programu projektu „Koka kola talenti“ koji su pokrenuli kompanija „Koka Kola“ i Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Tražilo se sedam najboljih studenata Srbije i posle tromesečnog testiranja među njima bio je i Marko, koji kaže da mu je to mnogo pomoglo jer je stručnu praksu obavio u kompaniji „Koka Kola“ gde je radio konkretan projekat sa mentorom, slušao treninge i dobio ponudu za kasnije zaposlenje.

– Studiranje u inostranstvu iziskuje velike materijalne troškove i zato ću se obratiti za pomoć nekim kompanijama i relevantnim institucijama. Imam podršku Branka Kovačevića, rektora Univerziteta u Beogradu, a planiram da konkurišem za stipendiju kod Fonda za mlade talente a isto tako i kod Fondacije Njegovog kraljevskog visočanstva prestolonaslednika Aleksandra, a nadam se da ću dobiti i podršku Privredne komore Srbije, kaže Marko otkrivajući nam da najviše voli da putuje te da je vozom prokrstario Evropu idući i na razmene studenata u Madrid i Cirih. Tamo je sa studentima iz cele Evrope učestvovao u radu raznih radionica gde je predstavljao Srbiju, njene običaje i kulturu. Sem putovanja, volim da idem na koncerte a „Egzit“ festival na propuštam već pet godina. Od muzike volim najviše britanski pop i rok i haus muziku, priča Marko.

– Za ovo što mi se događa dugujem veliku zahvalnost svojoj porodici i prijateljima, profesorki Srbijanki Turajlić i, naravno, zavičajnom gradu kome ću se adekvatno odužiti, obećao je mladi naučnik.

Inače, Gradska vlada Požarevca snosiće troškove školovanja ne samo Marka već i svih ostalih talenata, poput operske dive Gabrijele Ubavić, koji hoće da se usavršavaju a kasnije vrate u svoju zemlju.

– Imamo zahteve za usavršavanje francuskog i nemačkog jezika u Belgiji i Nemačkoj i to ćemo pozitivno rešiti. Znanja nikad nije previše i ono je veoma važno za budućnost našeg grada i Srbije. Zato smo ove godine prvi put nagradili nastavnike i profesore čiji su učenici na našim i svetskim festivalima i takmičenjima osvojili jedno od prva tri mesta. Na taj način hoćemo da ih stimulišemo da još više i bolje rade sa talentima, potvrdio nam je gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari