Sudija Osnovnog suda u Požarevcu, Gordana Vidojković oslobodila je odgovornosti Marka Miloševića, sina pokojnog Slobodana Miloševića, zbog prebijanja „otporaša“ Nebojše Sokolovića u 2000. godini, ispred kafea „Pasaž“, usled zastarevanja krivičnog dela.

Prema obrazloženju presude, tokom glavnog pretresa nije dokazano da su Marko i njegovi saradnici naneli Sokoloviću povrede opasne po život, već su izvršili blaže krivično delo „nanošenje teških povreda“, čije je zastarevanje nastupilo u maju prošle godine. Presuda je usledila posle izlaganja sudskog veštaka sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je izjavio da je Sokolović zadobio prelom nosa, ali da je bilo nemoguće utvrditi i povredu lobanje i potres mozga.

Zbog toga su Sokolović i njegov advokat juče zahtevali da se izvrši ponovno veštačenje ili da se direktno pregleda na magnetnoj rezonans, što sudija Vidojković nije prihvatila, već je odlučila da zaključi glavni pretres i saopšti presudu. Pošto je krivično delo za koje su se teretili tuženi preinačeno u blaže, oni su time izbegli kaznu do osam godina zatvora, koliko je predviđena za nanošenje povreda opasnih po život. – Ogorčen sam ovakvom presudom i odbijanjem zahteva za ponovno veštačenje, zbog čega ću se žaliti Apelacionom sudu a, ako bude potrebno, obratiću se i sudu u Strazburu – rekao je oštećeni Sokolović.

– Ovde se po svaku cenu išlo na blaže krivično delo, jer je ono već zastarelo. Ukoliko ovu presudu potvrdi i Apelacioni sud, to znači da će sudske troškove zbog zastarevanja, koji iznose preko 10 miliona dinara, platiti građani Srbije preko državnog budžeta – rekao je Momčilo Veljković, koji je, takođe, bio pretučen ispred „Pasaža“, ali je prošao sa lakšim povredama. Treći pretučeni, Radojko Luković, u spornoj tuči zadobio je najteže povrede, jer je, prema svedočenju lekara, video „trostruku sliku“, što znači da je bio na korak od smrti. On je, takođe, gonio napadače, ali je u međuvremenu, 2008. godine, poginuo u saobraćajnoj nesreći, ne dočekavši epilog suđenja.

Sudijska greška

Proces protiv Marka i njegovih saradnika: Zorana Ivanovića „Roleksa“, Bojana Tadića, Milana Bajića i braće Saše i Milana Lazića, ponovo je otpočeo u aprilu ove godine, jer je Apelacioni sud utvrdio da je sudija Vidojković pogrešila kad je prošle godine prekinula postupak zbog zastarelosti, jer ona nastupa tek 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari