Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da je Mile Brežančić žirafu dao da bi pomogao Jagodini, a ne njemu lično kako bi mu se odužio što ga je spojio s bivšim ministrom zaštite životne sredine Oliverom Dulićem. Marković je juče saslušan kao svedok u Tužilaštvu za organizovani kriminal u istrazi koja se vodi protiv vlasnika MB Gas oil Brežančića i bivšeg Dulićevog pomoćnika Nebojše Janjića.

Nakon saslušanja Marković je novinarima rekao da pomaže svima koji mu se obrate za pomoć i da bar jednom nedeljno zove nekog ministra, jer „obični ljudi ne mogu da dođu do funkcionera“.

– Kao političar, predsednik stranke i poslanik, to sam radio i pre, radim i radiću i dalje. Uvek kad mi se neko obrati, kad smatra da je oštećen i da treba da to objasni ministarstvu, ja ću pozvati tog ministra, rekao je Marković podsetivši da je svojevremeno pomagao traktoristima, malinarima i drugima.

Objašnjavajući zašto je spojio Dulića i Brežančića, Marković je rekao da je u MB Gasu zaposleno preko 300 radnika koji bi mogli da ostanu bez posla, a ne samo što mu je on prijatelj. Marković je najavio da će tužiti podnosioce prijave jer su u njoj naveli da je njegov motiv da ih spoji bila žirafa.

On je izrazio očekivanje da će njegov prijatelj Brežančić izaći iz pritvora i da će Tužilaštvo uvideti da su optužbe protiv njega neosnovane. Lider JS tvrdi da je istražni postupak protiv Brežančića farsa i obična nameštaljka.

– Do ovog postupka je došlo tako što su bivši radnici MB Gasa koji su dobili otkaz u toj firmi podneli krivičnu prijavu tužilaštvu, a motiv njihovih laži je da ugase MB Gas i da formiraju novu firmu, smatra lider JS. Marković je naveo da su ti bivši radnici u krivičnoj prijavi naveli da je Brežančić dao pare Dulićevom pomoćniku. „Taj pomoćnik je na saslušanju rekao da je to čuo od neke tri žene iz Ministarstva građevine, a one da ne znaju ništa o tome“, dodao je Marković.

Dalje je ispričao da su ti bivši radnici u krivičnoj prijavi, „pored ostalih gluposti“, napisali i da je Brežančić kupio brod Cikorija. „Šta je radio taj brod – kada smo bili u Grčkoj kao privredna delegacija, Grci su nas tamo gostili i poklonili Jagodini četiri hektara zemlje za izgradnju hotela. Onda je Brežančić, koji je bio član delegacije, rekao da kad dođu u Beograd, biće vožnja brodom. Da li je tužilaštvo smatralo da je on kupio nekom brod ili ne znam šta, ali ovo je farsa“, objašnjava predsednik JS.

Prošlog utorka Tužilaštvo je kao svedoka saslušalo i bivšeg ministra Dulića, a nakon toga Janjić je pušten iz pritvora, u kome je bio od hapšenja 2. oktobra. Policija i Tužilaštvo sumnjaju da je Janjić u dva navrata (2009. i 2010) primio od Brežančića ukupno 152.000 evra, kako bi objekti MB Gas oila dobili urbanističke i građevinske dozvole i to na placu bivše fabrike šećera „Dimitrije Tucović“ u Beogradu.

Dopuna za Nubu

Protiv Janjića, Dulića i Zorana Drobnjaka, bivšeg direktora Puteva Srbije, u toku je dopuna istrage u slučaju izdavanja dozvola slovenačkoj firmi Nuba invest za postavljanje optičkih kablova. Ovaj postupak pokrenut je u oktobru prošle godine, a Apelacioni sud vratio je optužnicu Tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari