Više od 6.000 učesnika sedmog po redu Marša mira – Put slobode, koji se organizuje povodom godišnjice tragedije u Srebrenici, krenulo je juče iz mesta Nezuk u Tuzlanskom kantonu ka Potočarima, u koje treba da stignu u nedelju. I ove godine, kao i ranijih, Marš mira pohode učesnici iz devet evropskih zemalja, te iz svih krajeva BiH. Centralna manifestacija obeležavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici je u ponedeljak, kada će u Memorijalnom centru Potočari biti pokopano 613 žrtava genocida, izvestio je portal sarajevo-x.com.


– Prvo prenoćište je u Kamenici, koja je od Nezuka udaljena 26 kilometara. Tu ćemo održati prvi istorijski čas, a narednog jutra (danas) krenuti dalje utvrđenom maršrutom. Pripadnici Oružanih snaga BiH postaviće šator koji može primiti do 2.000 učesnika. Preostalima smo rekli da moraju poneti šatore – rekao je vođa Marša mira Muhamed Duraković.

On je naglasio da manifestacija nema vojnu konotaciju, te da je to plemenita aktivnost s ciljem evociranja uspomena na poginule u srebreničkom genocidu, navodi sarajevo-x.com. Inače, put od Nezuka do Potočara dug je 85 kilometara, a nakon noćenja u Kamenici učesnici Marša mira danas će se kretati do Pobuđa (Opština Bratunac). Portal citira sedamdesetdevetogodišnjeg Muju Ičanovića koji drugi put prolazi stazama smrti:

– Išao sam i prošle godine jer jednostavno želim svaki put iznova proći stazom kuda su naši ljudi goli i bosi, gladni i žedni danima tumarali kako bi došli do slobodnih teritorija Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari