Učesnici „Marša mira“ krenuli su juče ujutro prema Srebrenici, u znak sećanja na žrtve iz Podrinja koje su ubijene u tom gradu u julu 1995. godine. Više hiljada ljudi krenulo je iz sela Nezuk odakle će šumama i nepristupačnim terenom pešačiti prema Srebrenici, maršrutom kojom su 16. jula 1995. godine u Nezuk stigli prvi preživeli Srebreničani koji su bežali pred vojskom i policijom Republike Srpske.


Učesnici marša pristigli su iz raznih krajeva BiH i dijaspore, a procenjuje se da ih ima oko sedam hiljada. U subotu su smeštaj učesnicima Marša, osim lokalnog stanovništva, osigurali i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su podigli šatorsko naselje u Nezuku. U tom selu je održan i okrugli sto na kome su govorili mnogi akteri proboja iz jula 1995. godine. Marš će trajati tri dana, do 11. jula, kada njegovi učesnici planiraju da dođu do Srebrenice gde će prisustvovati sahrani 520 identifikovanih žrtava.

Organizacioni odbor za obeležavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici saopštio je da su obavljene sve pripreme za komemorativni skup koji će biti održan 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari