Selo Maljurevac posetili su visoki predstavnici Francuske radi obilaska spasilačkih timova iz svoje zemlje, koji ovde već danima rade na ispumpavanju vode. Ovo selo posetili su izaslanik odbrane pri Ambasadi Francuske potpukovnik Olivije Ruan i potpukovnik Žil Lankri, koji u Srbiji komanduje spasilačkim timovima iz te zemlje.

Selo je sa njima obišao i general Bratislav Dikić, komandant Kriznog štaba za Kostolac.

– Na odbrani od poplava i saniranju štete u Srbiji, ukupno radi 79 pripadnika francuskih spasilačkih timova. Od toga, u Maljurevcu je prisutno ukupno 41. Najpre je ovde došlo njih 15, koji su prvo branili TE Kostolac B u Drmnu, a posle tri dana pridružilo im se i 26 kolega koji su branili TE Nikola Tesla u Obrenovcu – rekao je potpukovnik Lankri.

On je istakao da su ekipe u Maljurevcu do sada ispumpale vodu sa 95 odsto područja ovog sela i da se ti radovi privode kraju. Jedan deo angažovan je u ispumpavanju vode kod kafane „Kum“, na putu od Požarevca ka Bratincu, kao i kod mosta na Mlavi, gde izlivenu vodu vraćaju u rečno korito.

– U ime Francuske i naših spasilačkih timova, zahvaljujem se svim ljudima u Srbiji, koji su nam u ovim teškim trenucima pružili svoje veliko gostoprimstvo i svuda iskazivali svoju zahvalnost. Mi ćemo i ubuduće uvek priteći u pomoć Srbiji, jer smo sa njom u dugogodišnjim prijateljskim vezama – rekao je potpukovnik Ruan. General Dikić izjavio je da su do sada sprovedene tri faze radova u odbrani ovog područja od poplava, uz veliku pomoć timova iz Francuske, Nemačke i Češke.

– Operativni tim kojim ja rukovodim formiran je 18. maja. U prvoj fazi gradili smo i štitili nekoliko nasipa, kojima je odbranjena TE «Kostolac B». U drugoj fazi ispumpavali smo vodu izlivenu u Drmnu i vraćali je u korito Mlave, uz pomoć francuskih, nemačkih i čeških ekipa. Treća je obuhvatila izvlačenje vode u ugroženim seoskim naseljima, uklanjanje uginulih životinja, dezinfekciju i deratizaciju, kako bi se meštani što pre vratili kućama i normalnom životu – rekao je general Dikić.

On se posebno zahvalio kolegama iz Francuske, koji su sa njima od 21. maja i koji su, svojim danonoćnim radom, iskustvom i opremom pružili veliku pomoć domaćem stanovništvu.

U selu Maljurevac organizovana je velika proslava, u čast francuskih spasilaca, koji su iz ovog sela danima uklanjali vodu izlivenu iz korita reke Mlave. Slavlje je organizovano u porti seoske crkve, na kojoj su bile istaknute srpska i fracuska zastava. Strani spasioci, koji su stigli pevajući francuske pesme, dočekani su uz špalir meštana, decu u narodnim nošnjama i tradicionalnu srpsku pogaču i so. Dočekali su ih i Saša Bogićević, predsednik Mesne zajednice Maljurevac i mesni paroh Milan, uz crkvena zvona, koja su označila početak slavlja.

-Stigli ste ovde baš na dan naše seoske slave, svetog Nikole, i nesebično nam danima pomagali. Da vas nije bilo, ko zna kada bi se situacija u našem selu normalizovala. Zbog toga smo vam svi mi neizmerno zahvalni – rekao je Bogićević. U ime francuskog tima, domaćinima se obratio njihov komandant, potpukovnik Žil Lankri. „Veoma smo ganuti ovakvim gostoprimstvom i ponosni što smo mogli da pomognemo narodu u Srbiji i vratimo mu nadu u bolje sutra“, rekao je Lankri. Pre svečane večere, koja je organizovana u parohijskom domu, u crkvi je paroh Milan služio moleban za napredak sela i zdravlje spasioca i meštana Maljurevca.

Francuzi su na poklon od svojih domaćina dobili zahvalnicu, srpsku zastavicu i pravoslavnu ikonu. Među njima je bila i poručnik Katrin Genije, koju je ovakav doček meštana dirnuo do suza. „Godinama učestvuejm u spasilačkim akcijama širom sveta, između ostalog bila sam i na Haitiju 2010. godine, ali ovako nešto još nisam doživela. Presrećna sam što sam sa kolegama mogla da pomognem ovakvom narodu“, rekla je Katrin. Isto misli i njen kolega Rašid, koji je bio duboko dirnut ovim slavljem u njihovu čast. Da bi se priredila svečana večera, na kojoj je svirao lokalni bend, između ostalog i „Marš na Drinu“ i „Marseljezu“, pobrinuli su se Crveni krst i sami meštani. Crveni krst je obezbedio supu, sarmu i hleb, a meštani praseće i jagnjeće pečenje.

Meštani zadivljeni

„Kad smo videli ta je voda uradila od našeg sela bili smo očajni, ali su nam francuski spasioci vratili nadu. Za samo nedelju dana izbacili su vodu iz sela i mi smo zbog toga ne samo iznenađeni, već i zadivljeni“, rekao je odbornik Dragan Radosavljević iz Maljurevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari