Desetine hiljada ljudi, predvođenih opozicionim liderom Hoseionom Musavijem protestovalo je sinoć u Teheranu zbog navoda o izbornoj krađi. Šestog dana protesta u Iranu, okupljeni su demonstrirali u tišini, a uglavnom su bili obučeni u crno i nosili po beli cvet u rukama u znak sećanja na sedam demonstranata koji su poinuli u sukobima sa snagama reda. AP prenosi da je u protestima učestvovalo više stotina hiljada ljudi.

Demonstranti traže poništavanje rezultata predsedničkih izbora održanih 12. juna, na kojima je prema zvaničnim podacima pobedio dosadašnji predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad. Okupljeni su nosili brojne portrete Musavija i zelene zastave, simbole njegove izborne kampanje. Musavi je sa suprugom Zahrom Rahnavard učestovao u povorci u obratio se okupljenima, preneli su očevici. U večernjim satima, pet sati nakon početka skupa, ljudi su počeli da se razilaze u miru i nije zabeležen nijedan incident. Savet nadležan za rezultate izbora najavio je da će u subotu saslušati tri politička lidera koji traže poništenje rezultata glasanja. Milicija Basidž, odana Ahmadinedžadu, pozvala je svoje članove da danas učestvuju u molitvi u Teheranu, koju će voditi vrhovni verski lider ajatolah Ali Hamnei. Poluzvanična agencija Fars prenela je da su kćerka i jedan od sinova bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija sprečeni da napuste Iran zbog umešanosti u demonstracije. Ahmadinedžad je tokom predizborne kampanje oštro kritikovao Rafsandžanija i njegovu decu, navodeći da su imali finansijske benecifije.

Ulični protesti predstavljaju jednu od najozbiljnijih pretnji složenoj iranskoj mešavini demokratije i religiozne vlasti od vremena islamske revolucije. Pojedini analitičari, međutim, ukazuju da su šanse da dođe do svrgavanja islamskog sistema veoma male. Vladajući klerici i dalje imaju jaku podršku javnosti i moćnih vojnih snaga – Revolucionarne garde, kao i ogromne mreže milicije.

Musavijev opozicioni pokret gurnuo je vrhovnog lidera zemlje ajatolaha Alija Hamneija u centru krize, dovodeći u pitanje njegovu ulogu u donošenju konačnog suda za sva kritična pitanja u zemlji.

Drugu važnu ulogu u eskalaciji drame ima bivši predsednik Hašemi Rafsadžani, koji je na čelu Skupštine stručnjaka, svešteničkog tela koje ima ovlašćenja da smeni vrhovnog lidera. Poznato je da je Rafsadžani žestoko kritikovao Ahmadinedžada tokom izbora i javno podržao Musavija. Iranska televizija prikazala je snimke Rafsadžanijeve kćerke Faezeh Hašemi kako govori pred masom Musavijevih pristalica. Iranska vlada direktno je za mešanje u produbljenje krize optužila SAD. U saopštenju objavljenom putem državne televizije Pres Vašington je okrivljen za „netolerantno“ mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

Žalbe na 646 neregularnosti

Teheran – Trojica iranskih opozicionih predsedničkih kandidata uložili su žalbe zbog 646 slučajeva neregularnosti tokom izbora održanih 12. juna, rekao je portparol iranskog Saveta čuvara Ustava Abas Ali Kadhodaj. Savet čuvara sastaće se u subotu sa trojicom kandidata – Mir Hoseinom Musavijem, Mehdijem Karubijem i Mohsenom Rezajem, rekao je iranskoj televiziji taj portparol. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari