Jedna osoba je povređena u sukobima koji su izbili kada su francuski policajci juče uklonili barikade oko jedne od glavnih rafinerija blizu Pariza, jedne od 12 naftnih postrojenja koja su demonstranti 11 dana držali u blokadi. Stotinak policajaca uspelo je da oslobodi prilaz rafineriji, 50 kilometara istočno od Pariza, koja je od ključnog značaja za snabdevanje gorivom francuske prestonice i međunarodnih aerodroma „Šarl de Gol“ i „Orli“, izvestio je Bi-Bi-Si.

Radnici su, međutim, nekoliko sati kasnije ponovo pokušali da blokiraju rafineriju, a jedna osoba je povređena kada je policija probila „živi štit“.

Predstavnik sindikata Šarl Fular nazvao je policijsku akciju skandalom jer je sprovedena pred svitanje, u vreme kada je broj demonstranata ispred postrojenja bio relativno mali, i požalio se da je radnicima izdat obavezujući nalog da se vrate na posao, pod pretnjom da će, u protivnom, biti krivično gonjeni. Zbog štrajka rafinerija, bez goriva je ostalo oko 40 odsto benzinskih stanica širom Francuske.

Francuski ministar energetike Žan-Luj Brolo rekao je juče da se situacija poboljšava i da goriva sada ima na 80 odsto stanica. Mediji su, u međuvremenu, izvestili da su ulice Marselja prekrivene tonama đubreta zbog višednevnog štrajka radnika gradske čistoće. Lokalne vlasti su pozvale pripadnike Francuske legije i civilnih bezbednosnih snaga da počiste smeće u tom gradu jer postoji opasnost od širenja zaraze.

Francuska je počela da uvozi struju pošto su štrajkovi poremetili i proizvodnju električne energije. Najmanje 15 od 58 francuskih nuklearnih reaktora ne radi zbog remonta, a sindikati kažu da je proizvodnja smanjena u još četiri reaktora. Snabdevanje ostalim energentima je već duže vreme problematično zbog blokade naftnih rafinerija.

U Francuskoj danima protestuju milioni ljudi – radnici, penzioneri, srednjoškolci i studenti – zbog reformi penzijskog sistema, a u više gradova su izbili i sukobi demonstranata i policije, u kojima je povređeno oko 120 ljudi.

Većina podržava štrajk

Oko 69 odsto Francuza podržava štrajk zbog najavljene reforme penzionog sistema uprkos nestašici goriva i uličnom nasilju, rezultat je istraživanja koje je juče objavio Kanal plus. Protiv štrajka je 29 odsto ispitanika, a dva odsto nema mišljenje o sadašnjoj situaciji. Prema anketi koju je sproveo BVA, pristalice levice gotovo su jednoglasno podržale protest (92 odsto), dok je među desnicom 32 odsto onih koji su za štrajk. Beta

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari