Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu najavili su proveru naučnih radova narodnog poslanika iz redova Srpske radikalne stranke Aleksandra Martinovića objavljenih u naučnom časopisu te visokoškolske ustanove.

Martinović, inače asistent na Katedri za javno pravo, navodno je od 2005. do 2009. naučni rad iste sadržine, samo pod drugačijim naslovima, objavio u šest različitih brojeva fakultetskog časopisa „Zbornik radova“.

Naučni radovi su u fakultetskom časopisu objavljivani kao rezultat istraživanja na projektima koje su finansirali Ministarstvo nauke i Pravni fakultet u Novom Sadu. Svaki autor imao je obavezu da jednom godišnje kao rezultat svog naučnoistraživačkog rada objavi rad. Uz to, Martinoviću je honorarisano štampanje svake publikacije, a objavljivao je radove iz oblasti upravnog prava.

Dekan Pravnog fakulteta Ranko Keča kaže za Danas da će odgovarajuće telo proveriti ove optužbe, ali dodaje da prve informacije govore da Martinović nije sam sebe plagirao.

– Proverićemo kada budemo imali više informacija, nakon što se završi ispitni rok. Ono što sam u prvi mah uspeo da vidim, ništa ne izgleda sporno i ne čini se moguće da se radi o plagijatu. Često se desi da se autor poziva na svoje ranije radove, gde je o nekim pitanjima zauzeo određene stavove. Autor se takvih stavova drži i potom ih citira. Ne može se zaključivati na osnovu izdvojenih pasusa. Kolega Martinović se bavi upravnim pravom, tu oblast dosta dobro poznaje i mislim da ne može biti govora o plagijatu – kaže Keča.

S druge strane, Aleksandar Martinović, koji je i potpredsednik SRS-a, najavio je da će podneti tužbu – protiv samog sebe.

– Ja ću podneti tužbu protiv Aleksandra Martinovića, pošto sam sam sebe plagirao. Pa neka onda sud utvrdi da li je to tačno – rekao je Martinović za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari