Predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić rekao je juče da u toj opštini sada živi oko 10.000 ljudi manje nego pre deset godina i ocenio da je to posledica „tranzicije i nekritičkog odnosa vlade prema toj sredini“. Marušić je kazao da se u unutrašnjosti Srbije gase pojedine značajne državne institucije i kao primer naveo ukidanje Opštinskog suda i tužilaštva koji su u Gornjem Milanovcu postojali 200 godina.

Prema njegovim rečima, sa značajnim državnim institucijama odlaze i kadrovi, što osiromašuje i privredu, pa je od nekada poznatog privrednog čuda, kako se govorilo za Gornji Milanovac, sada ostalo samo ime.

– Pitam se od čega ovde sada živi četrdesetak advokatskih porodica i koji je motiv mladima da studiraju pravne nauke, kada će tim poslom moći da se bave samo u velikim gradovima, a građani će po pravdu putovati i stotine kilometara – rekao je Marušić. Dodao je da lokalna samouprava zbog toga želi da ulaže u srednje škole kako bi stvorila kadrove obučene za zanimanja kojima će moći da se bave i u rodnoj opštini.

– Kako bi đaci pohađali škole u Gornjem Milanovcu lokalna samouprava je spremna da im obezbedi i besplatan prevoz – rekao je Marušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari