MASA: U savetima fakulteta ličnosti bez kredibiliteta i etičkog integriteta 1foto FoNet/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) usprotivila se imenovanju novih članova saveta Fakulteta Univerziteta u Beogradu od strane Vlade Srbije.

MASA u saopštenju podseća da se u skladu sa zakonom, za članove saveta ispred osnivača tj. države, imenuju istaknute ličnosti iz oblasti nauke, privrede i kulture.

„Potpuno suprotno ovom principu, među novoimenovanim članovima su se našle i ličnosti čija se imena mogu povezati samo sa aferama, krivičnim prijavama i javnom širenju mržnje i netolerancije.

Po našem mišljenu, radi se o ličnostima bez kredibiliteta i etičkog integriteta“, naveli su članovi MASA u saopštenju.

Oni kažu da je jedini kriterijum za izbor ovakvih osoba očigledna stranačka pripadnost ili prethodna javna podrška vladajućoj stranci.

„Od takvih članova saveta se zasigurno ne može očekivati slobodno i nezavisno mišljenje već samo direktno izvršenje naloga vlasti. Ovom odlukom se direktno obesmišljava autonomija univerziteta i nastavlja proces njegovog ponižavanja. Taj proces sada već jasno poprima obrise smišljenog programa za stranačku kontrolu nad naučnim i visokoškolskim institucijama Srbije“, navode iz MASA.

Članovi tog udruženja kažu da podržavaju sve akcije otpora studenata i nastavnika protiv ove odluke vlade. Pozivali su kolege da reaguju i suprotstave se izboru spornih članova u savete njihovih fakulteta.

„Akademska zajednica Srbije najzad mora smoći snagu da se otvoreno suprotstavi kontinuiranim pokušajima za potpunu kontrolu nad njenim institucijama“, poručili su iz MASA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari