Povorka maskiranih meštana, koju su predvodili mlada i mladoženja i pratile ih sve vrste životinja i raznih figura od medveda do đavola, obeležila je 30. jubilarnu manifestaciju „Zimski susreti“ kojom se najavljuje dolazak proleća, a održana je proteklog vikenda u Novom Itebeju.

Reč je o tradicionalnom veselju kojim se tera zima i ovaj običaj u Srednjem Banatu se neguje još jedino u ovom selu žitištanske opštine, sa oko 1300 stanovnika, čija je većina protestantske vere. Prema rečima Beate Boroš predsednice Udruženja za negovanje tradicije i običaja „Buzavirag“, ove godine je bilo veće interesovanja za tradicionalnu manifestaciju nego ranijih godina.

– Tome je verovatno doprinelo i to što se posle dugotrajne zime prolepšalo vreme i sunce zasijalo u punom sjaju. Ženske maske nosili su muškarci, a ispod muških maski su se skrivale žene. Povorku je pratio poznati orkestar pleh muzike iz Mihajlova, koji je na svakom ćošku improvizovao malo veselje kojem su se priključili i meštani, koji nisu bili učesnici povorke – objašnjava organizatorka Beata Boroš.

Prema njenim rečima, pedesetak meštana je danima pripremalo svoje maske, trudeći se da ona budu toliko uverljive da se njihov pravi identitet ne prepozna. Najstariji učesnik ovogodišnje maskarade je bila 69-godišnja Irena Deak, koja od svoje šesnaeste godine oblači razne maske.

– Ovaj običaj mi pomaže da se podmladim. Nekada je bilo manje učesnika, ali su veselja bila veća. Tada su učesnici sedeli na konjima, a muzičare su nosile taljige. Vremena se menjaju, ali je najbitnije da se tradicija nastavi – kaže Irena Deak.

Na kraju šetnje ulicama Itebeja učesnici su bili počašćeni u sali udruženja „Buzavirag“. Manifestacija se završila tradicionalnim maskenbalom u mesnom Domu kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari