Penzionerka (58) iz Ćuprije preminula je juče popodne nakon što je ustanovljeno da je bila inficirana virusom novog gripa H1N1, potvrdio je Predrag Kon, predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje novog gripa. Žena iz Ćuprije, koja je bila i srčani bolesnik, razbolela se 29. oktobra. Ovo je treći smrtni ishod, pošto su od posledica infekcije virusom novog gripa prethodno umrle još dve žene. Kako je Kon naveo, prema poslednjim podacima u Srbiji ima 204 potvrđena slučaja novog gripa (17 potvrđeno juče), ali broj obolelih znatno je veći.

On je istakao da je da postoji mogućnost da se u bliskoj budućnosti pojave novi slučajevi obolelih i da epidemija bude prisutna na celoj teritoriji Srbije. Kon je, međutim ukazao i da je ukupan porast obolelih još uvek nizak i da bez obzira na broj teško obolelih za sada nema razloga za zatvaranje škola i naglasio da je među teško obolelim i jedna jednomesečna beba koja je inficirana virusom i koja se nalazi na respiratoru.

– Na Pedijatrijskoj klinici u Kragujevcu leči se sedmogodišnja devojčica kod koje je potvrđena infekcija virusom gripa A H1N1, rekla je juče direktorka te klinike Jasmina Knežević. Na Pedijatrijsku kliniku primljeno još dvoje dece sa sumnjom da su obolela.

Zdravstveno stanje 50-godišnjeg muškarca iz Čačka koji je oboleo od novog gripa je nepromenjeno i relativno stabilno, a 24-godišnja devojka iz Kragujevca bolje je u odnosu na prethodne dane, iako su oboje priključeni na respiratore.

Direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković rekao je juče da je na toj klinici zadržano četvoro pacijenata sa simptomima novog gripa. Sa klinike je prethodno otpušteno troje pacijenata kod kojih je potvrđen virus tipa A H1N1.

Načelnica epidemiološke službe niškog Doma zdravlja Jelena Petrović, rekla je juče da u Nišu uopšte nema vakcine protiv sezonskog gripa. Prema njenim rečima, količina vakcine „nestala“ je pre osam dana, a ne zna se pouzdano kada će stići nove. Nišu je do sada isporučeno samo 4.000 sezonskih vakcina koje su utrošene za samo nekoliko dana. Nakon što je danima bio i bez epidemioloških i hirurških maski, u Niš su juče stigle manje količine, tako da je maski bilo u pojedinim apotekama. Prema nezvaničnim informacijama, zbog povećane potražnje pojavili su se preprodavci, koji ispred Kliničkog centra i Infektivne klinike prodaju zaštitne maske po nižim cenama.

Potvrđeno da je jedna žena iz Guče obolela od novog gripa. Kako je rekao Davor Obrenić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Čačku, pacijentkinja je pre dva dana smeštena na infektivno odeljenje iz predostrožnosti, jer je hronični bolesnik.

U Moravičkom okrugu ukupno je potvrđeno osam slučajeva obolelih od novog gripa.

Jedan pacijent oboleo od novog gripa evidentiran je i u Smederevu.

– U opštini Smederevo laboratorijski je potvrđen prvi slučaj gripa tipa A H1N1. Pacijentkinja stara 45 godina primljena je na Infektivno odeljenje 31. oktobra, a njeno zdravstveno stanje je zadovoljavajuće – rekla je epidemiolog Zdravstvenog centra „Sveti Luka“ Vesna Petrović.

Radmila Zec iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu izjavila je juče da je u tom gradu otkriven još jedan slučaj osobe za koju se sumnja da je obolela od novog gripa A H1N1.

– Obolela osoba nalazi se na Infektivnom odeljenju pirotske Bolnice, a nema prijava drugih sumnjivih slučajeva u celom Pirotskom okrugu, osim ovog – kaže Zec.

U Kruševcu i Rasinskom okrugu nije proglašena epidemija novog gripa.

– Trenutno su u bolnici u Kruševcu izolovane četiri osobe za koje se sumnja da imaju novi grip – rekao je direktor kruševačkog zdravstvenog centra Vojkan Kulić.

Na lečenju u Užičkoj bolnici, trenutno se nalazi 25 osoba, a među njima su tri lica kod kojih je potvrđen novi virus. Na kućnom lečenju i pod nadzorom su dve devojčice školskog uzrasta iz Užica, kod kojih je takođe potvrđen virus, ali sa lakšim tegobama i one su u dobrom stanju. Požežanin (41), kod koga je novi grip potvrđen i koji je od 28. oktobra zbog teškog stanja u izolacionom delu intenzivne nege i na aparatu za disanje, i dalje je životno ugrožen. Drugi Požežanin (19) za koga je takođe potvrđena bolest nalazi se van životne opasnosti, kao i Užičanin (57), koji se nalazi na lečenju na istom odeljenju.

 

Rizična i gojaznost

Kruševac – Direktorka kruševačkog Zavoda za javno zdravlje Tatjana Simović rekla je da je preminula pacijentkinja, Suzana R. (32) iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, zbog gojaznosti spadala u rizičnu grupu. U tu grupu, prema njenim rečima, spadaju i trudnice, dijabetičari, astmatičari, oboleli od hroničnih kardiovaskularnih bolesti, osim onih sa visokim pritiskom.

Vojvodina: Za sada bez zatvaranja škola

Novi Sad – Obdaništa i škole u Vojvodini do daljnjeg će raditi redovno, saopštio je juče Zoltan Jegeš, pokrajinski sekretar za obrazovanje. „Imali smo srećnu okolnost da je mini jesenji raspust u Vojvodini bio od proteklog petka do ponedeljka, tako da deca nisu bila izložena virusu. Kako nemamo zabeleženih novih slučajeva zaraženih u poslednja dva dana, smatrali smo da škole i obdaništa treba redovno da rade, a svakodnevno pratimo stanje“, istakao je Jegeš. Atila Čengeri, pokrajinski sekretar za zdravstvo, istakao je da nije bilo novih slučajeva u proteklih 48 sati. Uvedena je zabrana poseta bolnicama. G. N.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari