Savet za bezbednost grada Kragujevca saopštio je, povodom napada na aktiviste Gej-strejt alijanse u tom gradu, da je Srbija „demokratska država, u kojoj je pravo na različitosti i pravo na zastupanje različitosti garantovano i niko nema pravo da koristi nasilje kako bi osporio drugačije mišljenje“.

Zbog preksinoćnog incidenta u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru, kada su nepoznati napadači prekinuli konferenciju za novinare GSA i pokušali da fizički napadnu okupljene aktiviste, juče je održan hitan sastanak najužeg rukovodstva Saveta za bezbednost, koji čine čelnici Kragujevca, predstavnici policije, pravosuđa, socijalnih i drugih ustanova. Savet je saopštio da će se preduzeti sve potrebne mere da se Kragujevčani osećaju sigurno i da Kragujevac „sačuva kredibilitet najbezbednijeg grada u Srbiji“.

Prvi javni skup pripadnika seksualnih manjina u Kragujevcu prekinula je grupa huligana koji su porazbijali stakla na ulaznim vratrima ovdašnjeg SKC-a, u kojem su članovi GSA na konferenciji za štampu želeli da predstave izveštaj o stanju ljudskih prava gej-lezbejsko-transseksualne populacije u Srbiji. Incident se, prema policijskoj informaciji i svedočenju očevidaca, dogodio na samom početku konferencije, kada su huligani s kapuljačama i „fantomama“ na glavama najpre pokušali da uđu u prostoriju u kojoj je skup održavan.

– GSA je uredno platila termin u SKC-u, a policiju nismo zvali jer do sada nije bilo potrebe za posebnim obezbeđivanjem konferencija za novinare. Konferencija je tek počinjala kada se iz mraka Velikog parka pojavila grupa od dvadesetak maskiranih huligana. Najpre su želeli da uđu u salu, a kako su vrata bila zaključana nekolicina njih je porazbijala stakla na njima. Potom su, uz psovke i pretnje, pobegli u Veliki park – svedoči za Danas član Redakcije SKC-a Nenad Glišić.

Odgovornost Vlade

Koalicija protiv diskriminacije osudila je napad na aktiviste GSA u Kragujevcu i zatražila hitno pronalaženje i kažnjavanje krivaca. U saopštenju te koalicije upozorava se da je incident usledio posle povlačenja Predloga zakona protiv diskriminacije iz skupštinske procedure. Koalicija je pozvala sve državne funkcionere da prekinu da koriste homofobiju kao izgovor za rušenje zakona protiv diskriminacije i da njegovim hitnim donošenjem obezbede svim građankama i građanima Srbije sva Ustavom garantovana prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari