Grupa studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji od četvrtka protestuju u zgradi te visokoškolske ustanove, tvrde da neće odustati od blokade dok uprava ne ispuni njihove zahteve. Jedan od studenata koji nije želeo da mu pominjemo ime kaže za Danas da im se niko od uprave još nije obratio da su spremni za pregovore, jer „ne prave blokadu radi blokade“.

U noći između subote i nedelje došlo je do incidenta kada su četvorica maskiranih muškaraca sa fantomkama i nacističkim obeležjima upala u zgradu fakulteta i napala M. Z., koji je zadobio lakše telesne povrede, a potom fizički nasrnula na studentkinje S. S. i M. A., koje su pokušale da snime ceo događaj. Studentima su ukradeni jakna i novčanik sa dokumentima, a napad je zabeležen video-nadzorom Fakulteta i jednim privatnim telefonom, saopštili su studenti, koji sebe nazivaju „samoorganizovanim studentskim pokretom“.

– Oni koji su upali na fakultet verovatno su našu blokadu povezali sa onom koja je bila 2011, ali su tada organizatori bili Studentski front i organizacija Marks 21. Mi smo samoorganizovani studentski pokret i nemamo veze sa njima, ali ne isključujemo mogućnost da su neki studenti članovi tih organizacija – kaže jedan od studenata koji protestuju.

Na pitanje zašto ne žele da im se pominju imena, ako u protestu zaista učestvuju samo studenti sa Filozofskog, on odgovara da ne žele bilo čiju ličnu promociju. Dodaje da među okupljenima ima nekoliko akademaca koji nisu sa tog fakulteta.

Podsetimo, njihovi zahtevi su da se budžetskim studentima ne naplaćuje prijavljivanje preko 60 bodova, kao i da im se ne oduzima mogućnost prijava preko 70 bodova, zatim da prva ispitna prijava bude besplatna, a da se svaka naredna plaća 100 dinara umesto 470. Među zahtevima su i dva koja je Ministarstvo prosvete ispunilo u petak nakon pregovora sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije – budžetsko finansiranje apsolventskog staža i produženje roka za završetak studija prvoj generaciji bolonjaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari