Anders Bering Brejvik sa osmehom je saslušao jednoglasnu odluku sudskog veća koje mu je izreklo maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, koja po norveškom zakonu može da bude produžavana i faktički postane doživotna, za prošlogodišnje ubistvo 77 osoba.

Prethodno je norveški sud Brejvika proglasio uračunljivim, što je odluka koja će verovatno zadovoljiti porodice žrtava koje nipošto nisu želele da se skine odgovornost sa Brejvika i omogući mu se da ostatak života provede u psihijatrijskoj ustanovi. I sam optuženi ranije je insistirao da želi da bude proglašen uračunljivim, a njegovi advokati najavljivali da se u tom slučaju neće žaliti na presudu. Međutim, postoji mogućnost da žalbu uloži tužilac, koji je tražio da se Brejvik proglasi neuračunljivim. Sličan stav deli i deo javnosti u Norveškoj koja smatra da su ideje koje propagira Brejvik sumanute.

Brejvik, koji sebe vidi kao „militantnog nacionalistu“, rekao je tokom suđenja da bi slanje u mentalnu ustanovu bilo najgore što bi moglo da mu se dogodi i optužio je norveške vlasti da pokušavaju da ga prikažu kao bolesnika kako bi obezvredile njegove političke stavove.

Nekoliko sati pre početka čitanja presude, sudnica broj 250 suda u Oslu bila je ispunjena do poslednjeg mesta – porodice stradalih i preživelih i više od 500 novinara iz 160 medijskih kuća.

Na suđenju, koje je počelo aprila ove godine, Brejvik (33), bez trunke emocija, do detalja je opisao pojedinosti zločina – kako je jula prošle godine najpre u norveškoj prestonici usmrtio osmoro, a potom se preobučen u policajca obreo na ostrvu Utoja, gde je 75 minuta pucao na mlade laburiste, kada je ubio čak 69 ljudi, mahom tinejdžerske dobi.

Sudeći po jednom elektronskom dokumentu na 1.500 strana, čiji je autor Brejvik, napadi u Norveškoj pripremani su najranije od jeseni 2009. Na svom profilu na Fejsbuku, Brejvik je svojevremeno naveo da je hrišćanin i konzervativac, samac, zainteresovan za lov i igrice poput „Svet rata“ i „Moderni ratovi“.

Procene na svake tri godine

U norveškom pravosudnom sistemu ne postoje doživotna ni smrtna kazna. Maksimalna kazna koja može biti izrečena je 21 godina zatvora uz obavezno odsluženje deset godina pre mogućnosti žalbe ili molbe za uslovnu slobodu. Ta kazna se može produžavati i do kraja života uz procene stručnjaka da osuđenik predstavlja rizik za društvo. Brejvika će timovi stručnjaka procenjivati na svake tri godine, a veruje se da će on do kraja života biti iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari