Beograd – Do pre samo dva kola košarkaši Crvene zvezde, kao i ukupna crveno-bela javnost, pripremali su teren za častan oproštaj od Top 16 faze Evrolige, usmeravajući energiju ka konačnom raspletu i plasmanu u ABA ligi. Odlična partija i trijumf nad Makabijem, upotpunjeni su zatim gotovo rutinskom pobedom nad Galatasarajem u Istanbulu, što je automatski navelo najveće optimiste da pred gostovanje

Beograd – Do pre samo dva kola košarkaši Crvene zvezde, kao i ukupna crveno-bela javnost, pripremali su teren za častan oproštaj od Top 16 faze Evrolige, usmeravajući energiju ka konačnom raspletu i plasmanu u ABA ligi. Odlična partija i trijumf nad Makabijem, upotpunjeni su zatim gotovo rutinskom pobedom nad Galatasarajem u Istanbulu, što je automatski navelo najveće optimiste da pred gostovanje Barselone u četvrtak (19.15) uključe digitrone i pokušaju da pronađu „koren iz broja“ koji bi bio dovoljan da njihovi ljubimci sa četvrtog mesta uskoče u četvrtfinale Evrolige.

Gledano iz trenutne perspektive mašta zaista može svašta, i neka ona bude osnovni motiv navijačima da ispune Kombank areni i pokažu da je skromna poseta protiv Makabija posledica lošeg vremena i trenutnog manjka navijačkog entuzijazma. Poslednji poraz Panatinaikosa od Žalgirisa, zaista je uključio Litvance, Albu i Zvezdu u četvrtfinalnu trku, međutim da bi crveno-beli počeli glasno da razmišljaju u tom pravcu neophodna im je pobeda u četvrtak protiv evropskog giganta koji dolazi u Beograd sa četiri vezane pobede u Evroligi.

Pre tačno 15 godina Zvezda i Barselona odigrali su poslednji dvomeč u najelitnijem takmičenju. Barsa je u oba navrata bila bolja, a Karlos Navaro je jedini aktivni igrač koji je i tada, kao i danas, u dresu Katalonaca oduševljavao publiku svojim „la bombama“.

Trener Ćavi Paskval koristio je čak 12 igrača u startnoj petorci, što ilustruje količinu problema sa formom nosilaca igre, ali i broj povreda pogotovo igrača u spoljnoj liniji. Talentovani Abrines gotovo izvesno neće doputovati u Beograd, Navaro i Oleson zbog konstantnih problema sa povredama kubure sa formom, dok su plejmejkeri Uertas i Satoranski atletski moćni, tehnički obučeni, ali šuterski limitirani. Atleticizmom po NBA standardima mladi Hezonja mogao bi da bude faktor iznenađenja, dok bi Dolmen, Nahbar i posebno Tomić u centarskoj liniji trebalo da budu tačka oslonca u koncepciji španskog stručnjaka. Dešon Tomas, bivši as Ohajo Stejta, snagom i sposobnošću da odigra licem i leđima ka košu vrlo je nezgodan za čuvanje, dok Barsa najveću snagu crpi iz odlične odbrane i agresivnosti na liniji dodavanja, sa čestim udvajanjima sa strane pomoći.

Barsa ne zna u gostima

U Top 16 fazi Barselona je poražena na prva tri gostovanja, dok je prvi trijumf van Blaugrane ostvarila pre dva kola u Atini protiv Panatinaikosa. Alba, Makabi i Real spustili su Katalonce ispod 80 poena, ukoliko u tome bude uspela i Zvezda šanse za trijumf naglo će porasti izabranicima Dejana Radonjića. Barsa ima odličan napadački potencijal, sjajan balans između unutrašnje i spoljne linije, 12 igrača u rotaciji, ali je neobjašnjivo sklona neshvatljivim oscilacijama u toku meča, pogotovo u trećoj deonici. Nekonstantnost je najveći problem bekovske linije, kao i nesnalaženje prilikom agresivne odbrane rivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari