– Samir Hoti iz Bijelog Polja ne može da vjeruje da je dobio ključeve sopstvenog stana.

Da će, konačno, vlažnu i memljivu sobu zamijeniti za njega komfornim stanom od 57 kvadrata u zgradi za socijalne slučajeve u bjelopoljskom naselju Klanac. Ta kvadratura će biti dovoljna da se u nju smjesti njegova šestočlana porodica, nakon jednosobih stanova u oronulim bjelopoljskim kućercima na periferiji grada.

– Poslednji stan mi je bio kod auto-škole „Gas“, kuća stara 100 godina, 100 evra kirije… Svaki dan sam dolazio da gledam ovu zgradu gdje sam dobio stan i maštao o današnjem danu, kaže Samir.

Osim njega, krov nad glavom u ovoj zgradi, koju su izgradili opština Bijelo Polje i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dobilo je još osam socijalno ugroženih porodica. Stanove površine od po 57 kvadrata, osim Hotija, dobili su Salko Hasanović, Mehida Pepić i Dragoslav Radović, a stanove površine od po 28 kvadrata Zuma Međedović, Goran Đuričković, Stanomirka Femić, Ljubomirka Miladinović i Svetlana Radović.

Svetlana kaže da je njenom osmogodišnjem podstanarskom životu došao kraj. I dosta se, kaže, vala, „tumbala“ sa stvarima od stana do stana, od gazed do gazde. Danas se završava njeno seljakanje. Dobila je ključeve od 28-kvadratnog stana.

– Živjela sam sa ćerkama u neuslovnim stanovima. Pokušavala da im obezbijedim osnovna sredstva za život, pa sam čistila po kućama. Za osam godina podstanarskog života sedam puta sam se selila i evo, sada je tome došao kraj. Najsrećniji trenuci u mom životu bili su kada sam rodila Tijanu i Mariju, a ovo danas je ravno tim mojim radostima, priča Svetlana.

Tijana ima 14, a Marija 12. godina i već zamišljaju kako će da urede svoju sobu. Tijana će na zidu izlijepiti postere svojih omiljenih pjevača, a Marija će kod uzglavlja uvijek da drži plišanog medvjedića. „Bolje ću urediti svoju sobu od onih koje sam ranije imala. Jer, ova je zauvijek moja“, kaže Tijana.

Kad je ušao u svoj stan, Goran Đuričković je probao slavine, svijetlo, provjerio da li dihtuju vrata i prozori, okrenuo brave da vidi zatvaraju li i otvaraju isprve, a onda izašao na terasu koja gleda prema limskim talasima i obroncima Bjelasice.

– Sve radi. Sve dihtuje. Ovo nešto nije u redu, smješka se Goran. „Ja nijesam navikao na ovo“, reče i nasloni se na ogradu terase. Još malo će, reče da uživa i da se sunča na terasi, a poslije – pravac kod auto-prevoznika. Da preseli stvari u novi stan.

Biće još stanova

Ključeve za devet stanova, socijalno ugroženima su u utorak uručili predsjednik SO Bijelo Polje Refik Bojadžić i direktor Zavoda za zapošljavanje u Bijelom Polju Danilo Vojinović. Bojadžić je tom prilikom kazao da ovo nastavak aktivne politike u ovoj oblasti, jer 2008. godine u susjednoj zgradi podijelili 10 stambenih jednica socijalno ugrozenim porodicama. Opština i resorno Ministarstvo planiraju realizaciju još jednog projekta za izgradnju stanova za socijalno ugrožene porodice na Ribarevinama, gdje će biti izgrađeno 20 stambenih jedinica. Takođe, pomoći ćemo i opštinskoj Organizaciji penzionera u projektu izgradnje 10 stambenih jedinica, istakao je Bojadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari