Treći teniser sveta Novak Đoković sezonu je otvorio grend slemom u Australiji, a zaključio je titulom na završnom turniru godine, Masters kupu u Šangaju.

Posle teškog i iscrpljujućeg polufinalnog meča protiv Žila Simona, srpski teniser je bez ikakvih problema nadigrao Rusa Nikolaja Davidenka, kojeg je pobedio u drugom kolu grupne faze ATP šampionata – 2:0 (6:1, 7:5).

Đokoviću je u finalu sve išlo od ruke, naročito u prvom setu gde je prikazao dominantnu igru protiv koje rival nije imao nikakave šanse. Samopouzdanje je stekao početnim brejkom, koji Davidenko nije mogao da vrati jer je Đokovićodlično servirao, te potom i besprekorno riternirao. Rus jednostvno nije mogao da uđe u ritam poena niti je uspeo da dođe do igre sa kojom je dan ranije pobedio Endija Mareja. Srpski teniser dozvolio mu je samo jedan gem, pa se u drugi set ušlo posle samo 34 minuta igre.

Inicijativu Novak Đokovićnije ispustio ni u nastavku, s tim što je sada Davidenko delovao nešto organizovanije i spretnije. Ali, to ga nije spasilo brejka u trećem gemu. Opet je brzopotezno Đokovićstigao do set, odnosno mečlopte i to se dogodilo na protivnikov servis. Pokazao je u tim momentima ruski teniser veliku upornost, uspeo je da se izvuče iz neugodne situacije i odmah potom poništio je brejk srpskog igrača. Nimalo se Đokovićnije unervozio zbog novog odnosa snaga na terenu, jer je veću narednom gemu vratio stvari u prethodno stanje – opet je Davidenku oduzeo servis, da bi potom od ukazane tri mečlopte iskoristio prvu za prvu titulu na ATP šampionatu.

– Veoma sam srećan. Ovo je veoma važan trenutak za mene. Na ovom turniru igralo je osam najboljih tenisera, što dovoljno govori o jačini šampionata. Siguran sam da se Masters kup može porediti sa grend slemovima. Verujem da imam potreban kvalitet da postanem najbolji teniser na svetu sledeće godine, u narednih par godina ili možda za deset godina. To je moj životni cilj koji pokušavam da postignem. Ali, naučio sam lekciju – istakao je posle pobede vidno uzbuđeni Đoković.

Iako u prvi mah izgleda da je do titule došao lako, srpski teniser tvrdi da nije tako.

– Davidenko je bio odličan protivnik, imao je sjajnu nedelju i pokazao je zašto je jedan od najboljih i najupornijih igrača na svetu, kao i da mu je mesto među pet najboljih. Takođe ne mogu da ne pohvalim navijače. Nikada nisam osetio ništa slično, jer sam imao fantastičnu podršku. Svaki put kada dođem imam sve više fanova. Ovu pobedu posvećujem svom timu, svojoj porodici, koja je uvek uz mene – napomenuo je Đoković.

Poraz u finalu od srpskog tenisera nije učinio nezadovoljnim Rusa Nikolaja Davidenka. On je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim u Šangaju, a za svog protivnika imao je samo reči hvale.

– Protiv Đokovića morate da igrate savršeno ili vas čeka poraz. Finale je odigrao veoma brzo i odlično, a ja nisam. Kod njega nije važno kako je odigrao jedan meč, jer uvek ima dovoljno koncentracije za naredni – rekao je Davidenko.

Srpski teniser je u Šangaju inkasirao 1,24 miliona dolara, a od sponzora je dobio i automobil mercedes „R500“. Ovo je bio poslednji Masters kup u Šangaju, pošto se turnir sledeće godine seli u London.

Učinak u sezoni 2008.

Novak Đokovićje u ovoj sezoni osvojio četiri titule – Masters kupu u Šangaju je prethodio Rim, Indijan Vels i Australian open. Naravno, srpski teniser se može pohvaliti i bronzanom medaljnom na Olimpijadi u Pekingu, kao i polufinalima Rolan Garosa i US opena. Đokovićje 2008. godinu završio sa skorom od 64 pobede i 17 poraza, približivši se drugoplasiranom na ATP listi, Rodžeru Federeru na samo deset poena razlike! Priliku da pretekne Federera srpski teniser će imati u januaru u Brizbejnu, s obzirom na to da je Federer prvo pojavljivanje zakazao za Australijan open, krajem januara. Inače, Đokovićje prvim trijumfom na Masters kupu stigao do 11 titule u karijeri, sa kojom je premašio cifru od devet miliona dolara zarade.

Tadić čestitao srpskim teniserima

Predsednik Srbije Boris Tadićčestitao je teniserima Novaku Đokoviću i Nenadu Zimonjiću pobede na završnom turniru Masters serije u Šangaju. – Iskreno vam čestitam na svim uspesima u protekloj sezoni. Pobeda na završnom turniru je sjajan način da se okonča ovako uspešna godina. Hvala vam što tako brilijantno predstavljate našu zemlju u svetu – navodi se u čestitki predsednika Tadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari