Matematička gimnazija proslavila 55 godina rada 1Foto: Printskrin/Jutjub

Tokom 55 godina postojanja i rada učenici Matematičke gimnazije (MG) osvojili su 661 medalju na međunarodnim, evropskim i balkanskim olimpijadama i više od 300 medalja na ostalim međunarodnim takmičenjima.

Iz ove škole do sada je izašlo gotovo 7.000 učenika.

Neki od njih sada su profesori na Beogradskom univerzitetu, ali i na drugim univerzitetima širom sveta.

Mnogi su ostvarili prestižne naučne karijere.

Škola dala preko 500 doktora nauka, rečeno je danas na svečanoj akademiji povodom jubileja Matematičke gimnazije.

Direktorka MG Mirjana Katić kaže da, iako su uspesi na međunarodnim takmičenjima mnogima prva asocijacija na ovu školu, to nije najbitnija aktivnost Matematičke gimnazije.

„Takmičenja su sredstvo za postizanje drugih ciljeva: uvođenje mladih u naučni rad, pripremu za studiranje, podsticanje marljivosti i upornosti. I pored toga, uspehe naših učenika u borbi sa vršnjacima iz zemlje i sveta doživljavamo kao afirmaciju sopstvenog rada i dobre organizacije. Uspesi na takmičenjima mnogo doprinose prepoznatljivosti i ugledu škole u svetu i podstiču interesovanje za našu školu i pozive za međunarodnu saradnju“, kaže Katić.

Ona je pozvala sve prijatelje Matematičke gimnazije da se udruže i da pomognu da učenici ove škole dobiju dom i uslove za život i rad kakve zaslužuju.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je na svečanosti da MG predstavlja najsvetliju tačku obrazovnog sistema naše zemlje i put hrabrih, istrajnih i nauci posvećenih pojedinaca.

„Da je obrazovanje jedna od najvažnijih karika našeg društva pokazuje upravo ova ustanova koja podstiče neprekidno učenje i usavršavanje i na primeru uspeha svojih đaka prezentuje Srbiju“,rekla je Matić.

Na svečanosti su dodeljene i povelje povodom jubileja istaknutim pojedincima i organizacijama koje pomažu Matematičkoj gimnaziji.

Povodom 40 godina rada priznanja su uručena profesorima Sđanu Ognjanoviću, Nataši Čaluković i Zoranu Kadelburgu, a među dobitnicima povelja su Matematički i Elektrotehnički fakultet Univeziteta u Beogradu.

Primajući povelju dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić je rekao da su sjajni rezultati koje postiže MG spoj dobrog nastavnog programa, kadrova koji predaju i odabranih učenika koji se u ovu školu upisuju.

Dekan ETF Milo Tomanović je poručio: „Hvala vam što nam svake godine pošaljete više od pola generacije koja se upiše na naš fakultet – rekao je Tomanović“.

Vlada Srbije proglasila je 2007. godine Matematičku gimnaziju za školu od posebnog interesa, a odlukom Skupštine Srbije 2019. škola je dobila status institucije od posebnog nacionalnog značaja. Jedina je škola u Srbiji koja ima ova dva statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari