Dva poslednja zadatka iz geometrije bila su ubedljivo najteža osmacima koji su juče polagali završni ispit iz matematike. Učenici beogradskih osnovnih škola „Josif Pančić“ i „Vladislav Ribnikar“ sa kojima smo razgovarali jednoglasni su u oceni da 19. i 20 zadatak gotovo niko nije umeo da reši. Deca tvrde da takav tip zadataka nisu radili na časovima i da je ceo test bio mnogo teži od srpskog.

– Dosta sam se spremala za malu maturu. Uradila sam sve zadatke iz matematike, ali za dva nisam sigurna da su mi tačna. Srpski je bio mnogo lakši i tu očekujem sedam ili osam, od mogućih deset poena – rekla nam je Bojana Kuburović, učenica OŠ „Josif Pančić“, koja planira da upiše zubotehničku ili turističku školu.

I njena vršnjakinja Jelisaveta Nedeljković kaže da su poslednja dva zadatka bila baš teška dok je za ostale prilično sigurna da ih je tačno uradila. Jelisaveta kaže da nema tremu jer se već upisala u privatnu srednju školu, a mala matura je samo formalnost i za Pavlinu Stojanović, koja je položila prijemni u Filološkoj gimnaziji. Oko dvadesetak učenika pomenute osnovne škole sa kojima smo juče razgovarali kažu da su se spremali sami i uz pomoć nastavnika i da su pripreme iz srpskog i matematike počele već od septembra prošle godine. Tvrde da retko ko uzima privatne časove, dok su nam osnovci iz „Ribnikara“ rekli da je bar polovina imala privatnog profesora iz matematike. I u ovoj školi ocenjuju da je matematika bila preteška i da su srpski mnogo bolje uradili.

Vuk Laćarak, učenik OŠ „Drinka Pavlović“, potvrđuje da su 19. i 20. zadatak na jučerašnjem testu iz matematike bili najkomplikovaniji. Komentarišući tvrdnje vršnjaka da takav tip zadataka nisu radili na časovima, Vuk kaže da to zavisi od nastavnika i dodaje da bi uspeo da ih reši da je imao više vremena.

– Matematika je bila teža od srpskog, svi smo se mučili, a prvi đaci su izašli tek posle sat i po od početka testiranja. Nisam zadovoljan kako sam uradio matematiku, nisam baš bio koncentrisan. Očekujem da mnogo bolje uradim kombinovani test – ističe Vuk, koji je odličan učenik i planira da upiše prirodno-matematički smer u Petoj ili Prvoj beogradskoj gimnaziji.

On se za polaganje male mature pripremao od februara. Kaže da nije uzimao privatne časove već je sam vežbao zadatke iz zbirki i pohađao pripremnu nastavu iz srpskog i matematike koju je besplatno organizovala opština Stari Grad. Vuk kaže da su poslednje dve nedelje u školi imali intenzivnu pripremu, ali da bi bilo bolje da se sa tim krenulo malo ranije.

Osnovci su u jednom saglasni – najgore je prošlo, a danas ih čeka polaganje kombinovanog testa, za koji veruju da će biti jednostavniji i da će ih pitanja iz biologije, geografije i istorije „izvući“ ako „podbace“ sa fizikom i hemijom.

inistarstvo prosvete saopštilo je juče da je drugi dan završnog ispita protekao bez problema. Prema podacima iz školskih uprava, prilikom polaganja testa nije bilo neregularnosti u školama na teritoriji Srbije. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna.

 

Stroga kontrola



U OŠ „Josif Pančić“ završni ispit polaže 159 učenika, a na jučerašnjem testu iz matematike dežurala su čak 22 nastavnika i dva supervizora. Direktor te škole Milan Bajić kaže za Danas da svake godine oko 60 odsto generacije malih maturanata upisuje gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari