Svršeni osnovci juče su polagali kvalifikacioni ispit iz matematike, i to ispitnu kombinaciju broj dva, koju je deset minuta pre početka testiranja izvukao ministar prosvete Žarko Obradović.

Da je matematika bila teža od srpskog moglo se zaključiti po tome što su prvi učenici počeli da izlaze iz učionica tek oko 11,30.

U školi „Sveti Sava“ đaci kažu da je test bio umereno težak i da su najviše problema imali sa zadacima u kojima su promenjeni brojevi, u odnosu na one iz zbirke. Na pitanje Danasa da li to znači da su rešenja učili napamet, đaci odgovaraju da je „logično da će zapamtiti ceo zadatak ako pet puta provežbaju zbirku“. Đaci tvrde da nisu mogli da prepisuju.

Jovana Janković, učenica ove škole, ističe da joj je matematika bila teža od srpskog. Jovana je vrlo dobar đak i nada se da će skupiti dovoljno bodova da upiše Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu. Njen vršnjak Đorđe Grujičić, takođe vrlo dobar učenik, za kvalifikacioni ispit se spremao samo desetak dana, jer je pre toga polagao prijemni za upis u Dizajnersku školu. Planira da upiše Arhitektonsku školu, gimnaziju ili Grafičku školu.

Vedrana Tripković, učenica OŠ „Vladislav Ribnikar“, prva je završila test iz matematike. Po njenom mišljenju, zadaci su bili teški, a imalo je dosta da se radi. Kaže da nije pokušavala da prepisuje, ali da to nije ni bilo moguće, kao i da je matematika bila teža od srpskog. Njena prva želja biće Zemunska gimnazija. Bojan Vukosavljević, takođe učenik ove škole, konkurisaće za upis u Petu gimnaziju. Za kvalifikacioni se spremao dva meseca, a kako kaže, test iz matematike je bio lakši od srpskog.

Osnovne škole uglavnom su objavile preliminarne rezultate kvalifikacionog ispita iz srpskog, a danas će biti gotovi i rezultati iz matematike. Sledi popunjavanje liste želja sa odabranim srednjim školama i obrazovnim profilima 29. i 30. juna, a upis učenika predviđen je za 8. i 9. jul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari